logo

Култура

Почео Позоришни фестивал "Театар у једном дејству"

Представом "Госпођа министарка ", београдског позоришта "Бошко Буха", синоћ је у великој сали Центра за културу почео девети Позоришни фестивал "Театар у једном дејству" који ће трајати до 11. октобра.

Пред пуном салом биоскопа, синоћ је представом "Госпођа министарка ", у режији Тања Мандић Ригонат и са Гораном Јевтићем у главној улози, почео Позоришни фестивал  "Театар у једном дејству" који се ове године одржава под мотом "Женски принцип".

Ове године ће се пет позоришних трупа такмичити за најбољу представу фестивала о чему ће одлучивати жири у саставу Ђурђија Цветић, Бошко Милин и Михаило Максимовић.

Објашњавајући овогодишњу тему фестивала "Женски принцип", селектор и уметнички директор фестивала Жељко Хубач, нагласио је да је кроз овогодишњу селекцију покушано да се споје годишњице почетка Првог светског рата, рођења Бранислава Нушића, али и женски принцип.

– Позабавили смо се појмом - принцип. Интересантно је да у свим речницима, принцип, као нешто у шта се кунемо дуги низ година, ми са ових балканских простора, то је ипак страна реч. За нас је принцип страна реч, у сваком могућем облику, па и у оном смисаоном. Оно о чему сваки дан говоримо, за нас је страна реч. Ове године ћете гледати, сплетом околности, један од бољих Фестивала до како сам селектор, јер је тема била инспиративна. Мени је јако драго да ћете верас, на отварању Фестивала, видети суграђанина Горана Јевтића у правом светлу – рекао је Хубач.

У име покровитеља Фестивала, присутнима се обратио Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац.

– Када у једном друштву и у једној држави дође време беспарице и сиромаштва, многи почну да питају да ли нама ово треба ?
Колико то кошта ? Ко то плаћа ? Да ли Младеновац треба да има Позоришни фестивал ? Попуњена места у овој сали најбољи су одговор на та питања. Сви знамо да је током фестивалских вечери сала нашег биоскопа увек пуна и да целе године са нестрпљењем чекамо почетак фестивала.

То је најбољи доказ да Младеновац има позоришну традицију и публику. Сведоци смо да је у економској кризи култура прва на удару.

Ми смо се и ове године потрудили да наш фестивал опстане упркос свим околностима. Ово је потврда и обећање да издвајања за културу никада неће бити доведена у питање, бар што се тиче наше општине која је покровитељ фестивала.

Знам да нестрпљиво чекате да се светла на бини погасе, ипак дозволите ми још само да изразим лично, сигуран сам и заједничко задовољство, што фестивал отвара представа "Госпођа министарка" у којој главну улогу игра наш Младеновчанин Горан Јевтић. Знам да смо сви поносни на Горанове улоге и на то како радом и талентом представља и свој родни град.

Публици желим да ужива у представама, а нашим гостима да се пријатно осећају у Младеновцу и да следеће године поново будемо заједно – рекао је Чокић.

Иначе, многобројни посетиоци синоћне представе, могли су да у Галерији Фоаје погледају изложбе Олге Марковић "Српска војничка и заробљеничка позоришта у Првом светском рату“, Музеја позоришне уметности Србије и изложбу  "Народно позориште уочи Првог светског рата"

Вечерас је на репертоару представа "Тектоника осећања", Шабачког позоришта, коју је по тексту Ерика Емануела Шмита режирала Андреа Ада Лазић.

Цена појединачне карте је 400 динара, а комплета 1.600 динара. Карте су у продаји на билетарници Центра за културу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.