logo

Култура

Почео Позоришни фестивал Младеновца

 

 

Позоришни фестивал Младеновца "Театар у једном дејству", са овогодишњим мотивом "Бити или опстати", почео је 10. октобра представом "Родољупци", Народног позоришта из Београда. У такмичарском делу програма, до 16. октобра предстоји нам још пет представа селектора Жељка Хубача.

Фестивала се одржава под покровитељством градске општине Младеновац, уз помоћ Секретаријата за културу града Београда и у организацији младеновачког Центра за културу.

Ове године ће се шест позоришних трупа такмичити за најбољу представу фестивала о чему ће одлучивати жири у саставу Братислав Петковић председник и чланови, глумци Божидар Стошић и Светислав Гонцић.

Уметнички директор и селектор фестивала је Жељко Хубач, драмски писац и драматург.

 

Поздрављајући публику у име градске општине Младеновац, генералног покровитеља и оснивача, Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, отворио је фестивал.

– Наш град дуго и нестрпљиво чека ове октобарске вечери, али пре него што фестивал почне захвалио бих се свима који су годинама уназад улагали време, знање и енергију да, упркос свему, Позоришни фестивал траје и опстаје.

Последњих година фестивал је прошао кроз неколико тема али ни једна није звучала суморно као овогодишња - "Бити или опстати". Када у једном друштву дође време беспарице и сиромаштва, многи почну да питају да ли нама ово треба ? Колико кошта ? Ко то плаћа ? Да ли Младеновац треба да има Позоришни фестивал ?

Попуњена места у овој сали најбољи су одговор на та питања. Ви сте даме и господо, драги суграђани, потврда да Младеновац има позоришну традицију и позоришну публику.

Ово је потврда и обећање да издвајања за културу никада неће бити доведена у питање, бар што се тиче наше општине која је покровитељ фестивала.

Публици желим да ужива јер је господин Хубач као и увек направио сјајан избор представа. Нашим гостима желим да се пријатно осећају у Младеновцу и да догодине поново будемо заједно – рекао је Глишић.

Глумица Ана Софреновић, рекла је да је овогодишњи мото фестивала "Бити или опстати" велика мисао и велико питање.

–  Позориште је управо простор где можемо да трагамо за великим питањима, за које понекад, а веома често и немамо одговор али важно је да размишљамо и промишљамо. Поготово у времену у којем живимо, времену великих промена, позориште има своје велико и суштинском место.

Тих неколико сати путовања кроз свет једне представе даје нам тај, у стварности често неухватљив тренутак, да застанемо и сагледамо стварност из потпуно новог угла, нешто научимо, нешто прихватимо, а нешто и одбацимо.

Позоришни фестивал у Младеновцу успева да траје већ 32 године захваљујући одличним програмима и врхунским представама због чега ће увек имати своју верну публику и велико поштовање глумаца и редитеља – рекла је Софреновићева.

 

 

 

 

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Позоришни фестивал Театар у једном дејству "Бити или опстати"

10. октобар – понедељак – "Родољупци" – Народно позориште

11. октобар – уторак – "Дух који хода" – Српско народно позориште

12. oктобар – среда – "Сан летње ноћи" - Књажевско - српски театар Крагујевац

13. октобар – четвртак – "Моје дете" – Београдско драмско позориште

14. октобар – петак – "Пијани" – Атеље 212

15. октобар – субота – "Јулије Цезар" – Будва – Сомбор

16. октобар – недеља – "Извињавамо се, много се извињавамо" – ревијална представа у част победника

Представе почињу у 20,00 сати, а такмичарски део програма ће пратити изложбе, књижевне вечери и дечије представе. Цена улазнице је 500 динара.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.