logo

Култура

Одржана завршна манифестација 21. "Шумадијских Метафора"

Одржана завршна манифестација 21. "Шумадијских Метафора"Одржана завршна манифестација 21. "Шумадијских Метафора" Душан Стојковић је представио данас дванаест овогодишња издања. Шумадијских метафора. – Веома сам задовољан што смо овог пута, за разлику од претходних година, објединили у својим издањима књигу прича, антологију, зборник, песничке књиге, научну студију и само нам још роман недостаје али се надам да ћемо наредне године и то допунити – рекао је Стојковић.

Јасмина Чабрило је рекла да је зборник фестивала својеврсна хронологија песништва. Она је представила најмлађе сараднике, ученике младеновачких основних и средњих школа.

– У конкуренцији основношколаца најбољи је био Мијат Костић са песмом "Још мало времена истина", у конкуренцији средњошколаца то је Марија Иритано са песмом "Ноћас се бојим" и Ана Митрашиновић са три песме "Хало Т", "Између осталог" и "Крик генерације".

Жири у саставу Радослав Војводић, Зоран Милисављевић и Јасмина Чабрило за прозу и есеј је доделио три награде. Треће место добила је прича "Џон До", Алмира Алића из Тузле, другу награду прича "Фам фатал" Мирјане Матарић из Лос Анђелеса, а прву награду прича "Везирове сузе", Анђелка Забалаћанског из Глушца – рекла је Чабрило.

Жири за поезију у саставу Радомир Андрић, Братислав Милановић и Душан Стојковић, установили су да су двадесет песама најбоља остварења која су на овогодишњем фестивалу приказана.

Треће место за најбољу песму освојио је Мирослав Јосић за песму "Сексет у тами", друго место Мирослав Тодоровић за песму "Поглед са бјелог камена...", док је најбоља песма на 21. Шумадијским метафорама, чији аутор је награђен штампањем књиге, дело "Лаза Костић на прозору српске читаонице у Сомбору" Миленка Попића.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.