logo

Спорт

Сећање на Шумадијског горостаса

Сећање на Шумадијског горостасаПоводом предстојећег 24. меморијалног рвачког турнира у грчко римском стилу "Љубомир Ивановић Геџа" који ће се уз учешће рвача из 34 државе одржати овог викенда у београдској хали "Шумице", Дејан Чокић, заменик председника Градске општине Младеновац, угостио је данас представнике Рвачког клуба "Партизан", организатора турнира и родбину нашег прослављеног спортисте, брата Радета и сина Драгомира.

Поред домаћина репрезентације Србије која ће наступити у две екипе, на турниру се очекује и учешћег већег броја такмичара из иностранства.Од позваних репрезентација на списку су: Русија, САД, Мађарска, Румунија, Грчка, Бугарска, Турска, Хрватска, Словенија, Немачка, Пољска, Чешка, Црна Гора, БИХ, Тунис, Израел, Украјина, Белорусија, Јерменија, Македонија, Португалија, Италија, Данска, Грузија, Федерација Сибирске области, Шведска, Норвешка, Швајцарска, Француска, Египат, Финска и Азербејџан.

Иначе, ове године навршава се 30 година од смрти Љубомира Ивановића - Геџе, а успомене и сећања на њега још увек живе. Велике атлете остављају неизбрисиве трагове у историји спорта, а Геџа је поставио темеље српског рвања и учинио да ова древна олимпијска борилачка вештина буде уједно и наш најтрофејнији спорт.

Дејан Чокић заменик председника општине, рекао је да му преставља велико лично задовољатво што има ту част да поздрави госте и пожели им добродошлицу испред Градске општине Младеновац, која је једна од покровитеља овогодишњег турнира.

− Наша општина Младеновац, мој и Геџин родни Ковачевац, помогли су и помагаће организацију овог међународног турнира како би сваке године био још квалитетнији и масовнији. То је најмање што можемо да учинимо у сећање на нашег Геџу који је као рвач и тренер био отац српског рвања и покретач свих успеха који су икада остварени на овим просторима у рвању. Велика ми је жеља и да у наредним годинама заједничким напором вратимо стари сјај једном, како многи кажу, малом појединачном спорту − рвању. Међутим, овај мали спорт Србији је донео највећи број трофеја и створио неке од највећих великана који су деценијама уназад бранили понос своје земље на међународним такмичењима.

У време бивше Југославије, са Геџом као селектором, наша рвачка репрезентација била је неуништива машина која је радила пуном паром и доносила многобројне медаље са највећих светских такмичења. Данас, пред нашим младим рвачима стоји одговоран задатак да наследе и продуже традицију машине која се никад не гаси, а уверен сам да ће тако и бити − рекао је Чокић.

На златне године младеновачког рвања, подсетио нас је Раде Ивановић , рођени брат прослављеног рвача.

− Наш младеновачки рвачки клуб је у својој историји два пута улазио у Савезну лигу, први пут 1976. године када се задржао две године, и 1984. године када смо се само "прошетали" кроз такмичење. Те године имали смо и ентузијазам, и вољу и знање али нисмо имали новаца, зато бих сада искористио прилику да замолим нашег Чокића да колико могу помогну овом нашем клубу. Покојни Љуба је увек причао да сви рвачки клубови у бившој Југославији, сада у Србији, треба да буду једна фамилија, да се поштују и испомажу, како би се створила квалитетна репрезентација која ће увек достојно представљати своју земљу. Тако је и било. Увек је причао да су три ствари рецепт за успех у сваком спорту − ред, рад и дисциплина, ако то постоји нема непобедивих. Ми имамо школу рвања и свако вече се дечаци скупљају и тренирају, али им треба помоћи. Раније кад сам је био младић није било `ајде да се побијемо, него хајде да се порвемо па да видимо ко је јачи. Значи то је један мирољубив и племенит спорт који треба неговати у Младеновцу − рекао је Ивановић.

Драгомир Ивановић , син чувеног рвача, захвалио се Градској општини Младеновац и РК "Партизан" што организацијом предстојећег међународног турнира још увек гаје сећање на Љубомира Ивановића - Геџу.

− Геџа је био најбољи представник Србије, Шумадије и Ковачевца, тако да многи странци иако нису знали где је Југославије, знали су где је Ковачевац јер им је увек говорио да је Шумадинац и Ковачевчанин. У своје и име најближе родбине ја вам се најискреније захваљујем.

Након пријема домаћин и гости су положили венце на гроб Љубомира Ивановића - Геџе у Ковачевцу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.