logo

Здравство

Све више оболелих од канцера

Све више оболелих од канцера Београд – Од стотину оболелих од малигних тумора у свету се успешно излечи 50 одсто. Тај проценат је виши у богатим земљама, док у Србији стопа преживљавања износи 43 одсто – саопштено је из Института за онкологију и радиологију Србије поводом Месеца борбе против рака. Проф. др Слободан Чикарић, председник Друштва за борбу против рака, истиче да је у периоду од 2001. до 2005. у централној Србији број оболелих од малигних тумора повећан за 4,5 одсто код мушкараца и 5,4 одсто код жена, а смртност је порасла за десет процената. Током 2005. откривено је 31.500 новооболелих, а 18.000 је преминуло.

Стопа преживљавања највећа је код рака тела материце (једино она бележи раст) и износи 86 одсто. Канцери грлића материце и простате имају стопу преживљавања од 61 одсто, дојке 57, а дебелог црева 41 одсто. Најмањи успех има лечење рака желуца од којег се излечи само осам одсто оболелих.

Алармантан је и податак да је стопа преживљавања у случају рака плућа опала са 28 на 12 одсто. Пораст обољевања од леукемије и лимфома можда је један од првих показатеља да наступају последице Нато бомбардовања, али је за тврдњу да осиромашени уранијум почиње да делује још рано. Проф. Чикарић истакао је неопходност да се у борби против "јаког и суровог монструма – рака" укључе сва три "фронта" - примарна превенција (отклањањем канцерогена из животне средине), секундарна превенција (скрининг прегледи) и лечење (хируршким ножем, зрачном и хемотерапијом). Али, и свеобухватна акција у борби против рака може да има ефекте тек после две до три деценије.

Пренето из дневног листа "Данас" од 19. марта 2009. године

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.