Vesti

"Антонио" из Младеновца

Objavljeno u Hronika.

"Антонио" из МладеновцаНасловнице свих дневних листова данас доносе вест да је аргентинска полиција запленила у предграђу Буенос Ајреса 492 килограма кокаина у згради у којој су боравила петорица држављана Србије и Црне Горе, осумњичених за Ѯ..

"Антонио" из МладеновцаНасловнице свих дневних листова данас доносе вест да је аргентинска полиција запленила у предграђу Буенос Ајреса 492 килограма кокаина у згради у којој су боравила петорица држављана Србије и Црне Горе, осумњичених за шверц више од две тоне кокаина заплењеног 15. октобра у уругвајској луци Монтевидео. Њих петорица су из Аргентине побегли након што је за њима расписана међународна потерница. Ради се о Ненаду Новаковићу , Драшку Вуковићу, Борису Лабану, Марку Пандрцу и Игору Стјепановићу.

Специјално тужилаштво потврдило је да се прошле ноћи нађен кокаин доводи у везу са запленом 2.171 килограмом те дроге на јахти "Мауи", чији је власник потом ухапшени хрватски држављанин Анастазије Мартинчић.

Према писању аргентинских медија наводни шеф ове групе је Ненад Новаковић, који је у овој земљи користио и име Анто Јурић, као и Антонио. И док је аргентинској јавности Новаковић познат под именом Антонио, у Младеновцу је познат под надимком "Течин" Наиме, инцидент којем су грађани присуствовали априла прошле године у центру града дуго ће се памтити. Тада је Новаковић у ватреном окршају у по бела дана рањен са два метка у стомак испред кафића код младеновачке пијаце.

Како сазнаје "Блиц", Новаковић је пре неколико година у Немачкој хапшен због кријумчарења дроге. Код њега је тада полиција нашла неколико килограма хероина и кокаина и извесно време провео је у затвору. У Србији није хапшен због дроге, али је привођен због других кривичних дела. После хапшења у западној Европи због кријумчарења дроге помињало се да је разрадио добре везе са Србима умешаним у шверц наркотика.

Према информацијама "Блица", за Новаковића се прича да има веома добре везе у Јужној Америци. Како сазнајемо, већину времена проводи у западној Европи тачније у Холандији, али често је у родном месту у близини Београда . Крајем априла прошле на њега је пуцано у Србији и тада је задобио лакше повреде. Младић који га је ранио покушао је да побегне, али је истог дана ухапшен на граничном прелазу са Мађарском и тада се помињало да је управо мотив тог сукоба нерашћишћени рачуни у вези дроге.


Ватерни окршај у Младеновцу (26.4.2008.)

На очиглед многобројних пролазника, центар Младеновца био је око 10 часова поприште ватреног обрачуна у којем је две прострелне ране у пределу стомака задобио Ненад Новаковић - Течин (1975). Рањени Новаковић је успео да дође до Хитне помоћи одакле је превезен у Ургентни центар где је оперисан и налази се ван животне опасности.

На њега је после краткотрајне свађе на тротоару преко пута кафића "Трамонто", у улици Јанка Катића 5, пуцао Немања Адамовић - Шапоња (1979) из Младеновца.

Према незваничним подацима, после краткотрајне препирке Адамовић је са раздаљине од неколико метара испалио три метка, претпоставља се мањег калибра, из револвера од којих су два зрна прошла кроз Новаковићев стомак.

После пуцњаве Адамовић је побегао, неко време се крио по граду, након чега се упутио ка граници са Мађарском. На основу потернице ухапшен је истог дана око 17,30 на граничном прелазу Хоргош и после саслушања предат Окружном суду у Београду.

Имајући у виду уобичајну суботњу гужву у том делу града и на оближњој зеленој пијаци епилог овог догађаја могао је имати и трагичније последице да није било брзе реакције полиције. Наиме, полицајац у цивилу који се слаучајно нашао на месту пуцњаве испалио је два хица упозорења након чега је извршилац бацио пиштољ и дао се у бекство. Мотиви ове пуцњаве, до сада незапамћене у Младеновцу, за сада нису познати иако су и извршилац и жртва од раније познати полицији.




Иначе, према писању медија Новаковић, који наводно савршено говори шпански, означен је као вођа групе.Он се, према налазима истраге, представљао као страствени пецарош Антонио, који је набавио рибарски бродић и силну опрему за тај спорт не само да би сакрио намере већ и да би обезбедио мобилност групе шверцера.

Операције групе шверцера почела је још у марту, када су изнајмили неколико станова у елитним деловима Буенос Аиреса, набавили "ланд ровере" и "фордове" камионете и почели амбициозно замишљену операцију набавке и дитрбуције кокаина, који је, како се претпоставља, набављан у Колумбији по цени од 1.000 долара за килограм. Након што је 2,1 тона кокаина кренула из Аргентине, читаву акцију прекинула је олуја, која је бродић "Мауи" скренула у Уругвајску луку Сантјаго Васкез, где је покушај шверца кокаина прекинула уругвајска полиција после дојаве српске Безбедносно-информативне агенције америчкој ДЕА која је потом сарађивала са аргентинском полицијом. Новаковићева група је, како је навео аргентински судија, напустила ту државу неколико дана пре него што је полиција упала на јахту "Мауи". У стану у којем су живели у Буенос Ајресу полиција је пронашла 15 потпуно нових сателитских телефона и капе са уграђеним камерама.

Полиција је идентификовала и тројицу Аргентинаца који су учествовали у операцији, али се њима приписују мање важне улоге, попут изнајмљивања станова, куповине аутомобила и опреме. Најмање један од наводних припадника те групе побегао је у Јужну Африку, навела је аргентинска полиција. Аргентински медији наводе да се група шверцера ослањала на моћну инфраструктуру помоћу које су чланови банде транспортовали дрогу од Буенос Ајреса до Јужне Африке преко Уругваја. Циљ је био да се наркотици продају за време Мундијала у Јужноафричкој Републици 2010.