Aktuelnosti

Obeležen Dan opštine Mladenovac

Objavljeno u Aktuelnosti.

 

Svečanom akademijom i dodelom javnih priznanja obeležen je Dan opštine Mladenovac. Na ovaj dan, 2. avgusta 1893. godine, ukazom Kralja Aleksandra Obrenovića, Mladenovac je proglašen za varošicu.

Predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, čestitao je Mladenovčanima Dan opštine a dobitnicima javnih priznanja zahvalio se na doprinosu koji su dali i daju u različitim oblastima društvenog života opštine Mladenovac.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i savetnik za bezbednost predsednika Republike Srbije, gospodin Milorad Veljović, koji je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i svoje lično ime čestitao Dan opštine građanima Mladenovca i preneo iskrenu zahvalnost predsednika Republike na  podršci koju građani daju njemu i rukovodstvu države u borbi za dalji prosperitet Srbije i svhih građana.

Gradonačelnik Grada Beograda, gospodin Aleksandar Šapić, uputio je srdačnu čestitku povodom Dana opštine, u kojoj se navodi: "U svoje lično ime i  ime Beograđana, čestitam svim građanima Mladenovca 2. avgust, Dan opštine. Neka Vam ovaj dan donese duh jedinstva i radosti, uz želju da praznične dane provedete u zdravlju, veselju i blagostanju sa svojim porodicama, prijateljima i gostima."

PLAKETE  GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC

- Miliću Mlađanu, čoveku sa velikim ličnim i profesionalnim integritetom, bivšem sportisti i donedavno direktoru  Sportsko - rekreacionog centra "Ljubomir Ivanović Gedža". 

- Udruženju vinogradara i voćara "Mladenovac". Udruženje je osnovano  pre 25. godina, na dan Svetog Trifuna. Dan koji je i sada zvanična slava Udruženja i kada se održava sabor na kojem se ocenjuju najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

- Prvo mesto na državnom takmičenju učeničkih kompanija, održanom u maju mesecu, otvorilo je put učeničkoj kompaniji Gimnazija Mladenovac za evropsko takmičenje u Estoniji.  Najbolja učenička kompanija Srbije, sa aplikacijom koja olakšava komunikaciju u  transportu, zajedno sa svojim mentorom, profesorom Predragom Matovićem, u Estoniji je uspešno predstavila svoj preduzetnički duh i na delu pokazala sposobnosti mladih Srbije da učestvuju u svim segmentima društvenog života.

- Poljoprivredno gazdinstvo Mileta Gajičića iz Šepšina, još jedan je primer održive poljoprivrede u Srbiji. Na 27 hektara obradive površine, ovo domaćinstvo proizvodi sve domaće vrste voća, visokog kvaliteta, koji je i glavni razlog što su srpski proizvodi od voća veoma cenjeni na svetskom tržištu.

- Istaknuti igrač i rukometni sudija Branislav Nenadić sa rukometom druguje od svoje desete godine.   Aktivno je igrao prvo u Rukometnom klubu Stari grad, a zatim  u Rukometnom klubu Partizan, sa kojim je osvojio više titula prvaka države.

- Potreba da se pobede strah, samoća i izolovanost u doba korone bila je dovoljan motiv  za solidarnost i to ne samo onu međugeneracijsku, koja se podrazumeva, već i za univerzalnu i civilizacijsku, koja prevazilazi okvire porodičnog i nacionalnog. Saosećanje i  želja da se pomogne,  bili su u samoj osnovi motiva Apoteke "Sana" u Mladenovcu da stane uz svoj grad i njegov zdravstveni sistem, kao bi borba za zdravlje ljudi bila uspešna i dostojanstvena. U ime svih Mladenovčana, zahvaljujemo se Apoteci "Sana"  za čovekoljublje i etički način razmišljanja i delanja.

DOBITNICI ZAHVALNICE GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC

- Preduzeću "Tomić ogrev" , koje je stavljajući  svoju mehanizaciju i radnu snagu  u funkciju  revitalizacije putne mreže na teritoriji opštine Mladenovac i njenog održavanja u zimskim uslovima,  dokazalo  da je princip društvene odgovornosti prihvatilo i imlementiralo u svoj način   poslovanja.

-Preduzeću "Oganj kovano gvožđe" -  privrženo idejama dobročinstva i duboko posvećeno ostvarivanju humanih ciljeva, ovo preduzeće,  sprovedenim mnogobrojnim humanitarnim aktivnostima, na delu je podržalo a time i ukazalo i na potrebu šire zajedničke i organizovane podrške projektima koji imaju za cilj pružanje pomođi tamo gde je najpotrebnija. 

- Prvo mesto na konkursu Društva učitelja Beograda pod nazivom "Primeri dobre učiteljske prakse" svrstali su Aleksandru Gojković, učiteljicu u Osnovnoj školi "Kosta Đukić" u dve najbolje učiteljice na teritoriji grada Beograda. Veliki uspeh  učiteljice Alkesandre je i ulazak u uži izbor za najboljeg edukatora Srbije.

- Početkom ove godine navršilo se punih 50 godina od epidemije Variola vere koja  te davne 1972. godine nije uspela da pokaže svu svoju razornu moć, samo zahvaljujući brzoj i preciznoj reakciji najviših državnih organa i junačkoj borbi zdravstvenih radnika. Srbija, a i svaka sredina pojedinačno, iznedrile su tada svoje heroje, kojima je i svet odao prizanje za postignuća u zaštiti zdravlja građana. Uz čestitke svim našim zdravstvenim radnicima koji su tokom epidemije korona virusa pokazali zavidnu stručnost i odlučnost da umanje i otklone posledice ove epidemije, Mladenovac ne zaboravlja medicinare koji su u danima Variola vere bili na prvim linijama, a mnogi od njih i u zdravstvenom karantinu. Medicinska sestri Doma zdravlja u Mladenovcu, gospođa Živoslava Sređković, koja u krugu svoje porodice uživa u zasluženoj penziji. Ona je jedna od heroina koje su, u teškim danima epidemije variola vere, bile i ostale istrajne na svojim radnim mestima i dosledne u poštovanju principa profesionalne etike.

- Udruženju "Vredne ruke Rabrovca" osnovanog pre dve godine, čiji je motiv bio da se prirodni potencijali sela predstave i promovišu. Složno i udruženim snagama, u tome su i uspeli. Nagrade na sajmovima i manifestacijama i medijska promocija učinili su da se za ovo selo čuje širom Srbije.

POVELjE GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC

- Uzvišenost i tajanstvenost neimarstva i crkvene umetnosti na teritoriji opštine Mladenovac, kao i potreba da se rasvetli jedan deo kulturne istorije Mladenovca i neprocenjivo kulturno blago predstavi stručnoj i svekolikoj javnosti, inspirisale su istoričara umetnosti i likovnog kritičara Radisa Marinkovic da započne istraživanje i u njega uloži veliki trud i godine rada na terenu. Rekonstruisana graditeljska i slikarska aktivnost 19. veka na  području opštine Mladenovac, oblikovana  je i uokvirena u studiji čiji je autor upravo Radiša Marinković, a koja je  početkom ove godine objavljena  u okviru monografije "Crkvena umetnost na teritoriji opštine Mladenovac".

- U godini jubileja, 170 godina postojanja, OŠ ''Bora Lazić'', Vlaška // Zvanična stranica ostvarila je izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja. U kratkom vremenskom periodu, od male seoske škole, zahvaljujući radu i entuzijazmu kolektiva, postala je škola za ugled.  Organizovana je jednosmenska obogaćena nastava sa produženim boravkom koja je rezultirala velikim brojem vannastavnih aktivnosti. Škola je prepoznata u lokalnoj zajednici po velikom broju realizovanih projekata iz oblasti obrazovanja, kulture i ekologije. Kao deo projekta "Mostovi prijateljstva" škola je uspešno u svoj plan implementirala program razmene učenika sa Osnovnom školom Pale sa Pala iz Republike Srpske.

- Rasadnik Komerc iz Rajkovca, osnovan 1992. godine, je porodična firma u kojoj je zaposleno četvoro članova porodice Gigić. Obim proizvodnje voćnih sadnica i loznih kalemova, četinara i ukrasnog bilja, na površini od 8 hektara, dovoljan je da popuni površine većeg dela teritorije Mladenovca. O stručnosti i posvećenosti zaposlenih u rasadniku najbolje svedoče voćari koji uz sadnice dobijaju i dragocenu pomoć inženjera voćarstva o njihovoj sadnji, nezi i zaštiti.

- Sa potencijalom da uz stručnu podršku svojih profesorki ostvare visoke rezultate u izučavanju hemije, učenici Gimnazije Maldenovac postigli su i više od toga. Rezultati na takmičenjima iz ovog predmeta svedoče o entuzijazmu Gimnazijalaca i posvećenom pedagoškom radu dve profesorke hemije Marije Petrović i Marije Kovačević. Obučavajući učenike da razvijaju nove tehnologije i da se svojim znanjem i talentom pozicioniraju i u međunarodnim okvirima, profesorke su mnogim stručnjacima, poreklom iz Mladenovca, trasirale put za dalje obrazovanje i usavršavanje u oblasti primenjenih nauka, poput medicime, farmacije, agronomije, metalurgije

- Ritmičko-gimanstički klub "Olimpik"osnovale su i vode ga dve dame  koje su i bivše  aktivne gimnastičarke. U ovom klubu, upornim radom i napornim vežbanjem, tek stasale devojčice postaju aktivne gimnastičarke koje osvajaju trofeje na najprestižnijim domaćim i međunarodnim turnirima.  Srpska i mladenovačka javnost  dovoljno su upoznate s uspesima ovoga klub, a nama ostaje da čestitamo trenerima Biljani Cesarac i Mirjani Mihailović i da dodamo da je javno prizanje koje ovom klubu dodeljuje Gradska opština Mladenovac još jedna potvrda njegovog uspešnog rada i entuzijama.

- Gordana Vukićević je majka dečaka Vuka i uskoro jedne devojčice, ali i veliki prijatelj dece sa poteškoćama u razvoju. Deleći sadržaj preko društvenih mreža o životu svoga sina, deteta sa Daunovim sindromom, postala je Vukova zvončica,  za sve novostečene prijatelje  dobra vila, a pre svega veliki borac za prihvatanje različitosti i inkluziju dece sa poteškoćama u razvoju. Naša sugrađanka Gordana Vukićević, krajem 2021. godine stekla je priznanje časopisa Blic žena za  sve ono što je čini posebnom i drugačijom.  Gospođi Gordani Vukićević dodeljuje se Povelja  za društveni aktivizam, za jedinstvene uspehe i podvige koji menjaju svet i čine ga ravnopravnijim i lepšim.

- Nastavljajući porodičnu tradiciju u proizvodnji jednodnevnih tovnih pilića u okviru Preduzeća "Pile produkt", vlasnica preduzeća Dragica Vukadinović, pokazala je izuzetnu predanost poslu koji je nastavila da razvija zajedno sa članovima porodice, dvema ćerkama, doktorom veterine i diplomiranim inženjerom stočarstva. Proširujući obim proizvodnje, Preduzeće u ovom trenutku poseduje inkubatorsker stanice i farme kapaciteta 2.600.000 priplodnih jaja godišnje i ima 40 zaposlenih i predstavlja pravi primer uspešnog preduzeća u čije je poslovanje uključeno više članova porodice.

- Ljubazan odnos sa pacijentima, nepokolebljiv stav u uspostavljanju dijagnoza, potkovan znanjem i odlučnošću je jedini siguran put u zaštiti zdravlja pacijenata i napretka moderne medicine, u skladu sa maksimom  "lEGE ARTIS" , odnosno po propisima struke. Nadamo se da smo u ovim uvodnim rečima, ukratko uspeli da opišemo ličnost i  zalaganje dr Danijele Majstorović Njegovanović, specijaliste opšte medicine u Domu zdravlja Mladenovac, lekara koji brine o zdravlju 3186 pacijanata i svakome od njih ukazuje istu  pažnju i vreme.

MALI GRB GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC je priznanje koje se dodeljuje mladima do 25 godina starosti, za najznačajnija dostignuća.

Mladalačka energija i želja za novim dostignućima, podstakle su  Stanislava Kneževića da  drugu polovinu svoga obrazovanja i stručnog usavršavanja nastavi na najprestižnijim univerzitetima u svetu. Od mladenovačke Gimnazije, put ga je odveo do Triniti Koledža u Americi, na kojem je stekao diplomu politikologa. Stipendije koje dobijaju samo najbolji, omogućile su mu usavršavanje u Evropi i Aziji, a stečeno znanje, komunikacione i radne sposobnosti odvele su ga kao predstavnika Srbije do Uneska.

GRB GRADSKE OPŠTINE MLADENOVAC dodeljuje se za najvrednija dotignuća i ukupno stvaralaštvo koji doprinose sveukupnom razvoju i afirmaciji opštine.

Ovogodišnji dobitnik najvišeg javnog prizanja Gradske opštine Mladenovac je dugogodišnji igrač, cenjeni trener i istaknuti sportski radnik Dragan Ivanović Keni čijnj ime se u svetu sporta izgovara sa velikim poštovanjem. Ove godine, sportska manifestacija Stritbol turnir, čiji je on jedan od inicijatora i organizatora,  obeležila je svoj jubilej, 25 godina postojanja i održana je kao i prethodnih godina na terenu u naselju 25. maj, mestu na kojem se rado okuplja, takmiči i druži mladenovačka omladina, nazivajući ga kolokvijalno Kenijevim terenom. Podaci da je preko 10.000 takmičara učestvovalo na sportskim manifestacijama i aktivnostima u njegovoj organizaciji, da su mnogi tereni u Mladenovcu izgrađeni zahvaljujući njegovoj viziji i zalaganju dokaz je da je Keni svoj život posvetio sportu i da su mu upravo zbog tih zasluga vrata svih sportskih institucija otvorena.

Na Svečanoj akademiji, u muzičkom delu programa, nastupila je srpska primadona Jadranka Jovanović.

Danopstine221
Danopstine222
Danopstine223
Danopstine224
Danopstine225
Danopstine226
Danopstine227
Danopstine228