Aktuelnosti

Održana svečanost na spomen kompleksu Crkvenac

Objavljeno u Aktuelnosti.

Kod Spomen česme "Crkvenac" održana je svečanost odavanja počasti pripadnicima škotskog sanitetskog osoblja na čelu sa dr Elsi Inglis i pripadnicima savezničkih sanitetskih misija koje su tokom Prvog svetskog rata stale na stranu srpske vojske i naroda.

Program je priređen u znak zahvalnosti dr Elsi Inglis i njenim hrabrim koleginicama koje su činile najjaču žensku sanitetsku misiju na srpskom ratištu. Svečanosti su prisutvovali predstavnici ambasada Velike Britanije, Australije i Kanade, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Grada Vranja, Gradske opštine Mladenovac udruženja boraca i građana.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Gradske opštine Mladenova Vladan Glišić se u ime građana Mladenovca, koji ovo spomen-obeležje čuvaju kao najveću svetinju i vredan spomenik kulture, najsrdačnije zahvalio svima koji su došli da ukažu poštovanje nezaboravnim delima čovekoljublja, hrabrosti i odlučnosti sanitetske misije škotskih žena i pripadnika brojnih misija iz drugih zemalja koje su pritekle u pomoć srpskom vojnom sanitetu u tragičnim i potresnim događajima Prvog svetskog rata.

„Gradska opština Mladenovac duboko ceni vaše prisustvo na Crkvencu, mestu na kojem su u surovo ratno vreme, rame uz rame, naši preci i sunarodnici delili tešku sudbinu srpskog naroda, isto kao i danas kada izražavamo i potvrđujemo duboko i iskreno prijateljstvo i čvrstu veru da od zaboravama sačuvamo dela dobročinstva i solidarnosti, razumevanja i saosećanja, kao civilizacijske i duboko etičke tekovine.

Brojni spomenici podignuti u znak sećanja na dobročinstva škotskih žena, znak su da ih Srbija nije zaboravila. Od antičkih vremena, do danas, samo iza velikih junaka i njihovih dela ostaju večni tragovi. Takva je i česma na Crkvencu, čija voda žubori više od jednog veka kao i pesma o dr Elsi Inglis nastala iz pera nepoznatog autora. Pesma, koja je njeno herojstvo vinula u legendu.

Danom sećanja na dr Elsi Inglis, sanitetsku misiju škotskih žena i pripadnike svih sanitetskih misija u Velikom ratu, Mladenovac danas uzvraća za ljubav i pažnju koju su podarili srpskom narodu pre više od jednog veka.

Još jednom hvala za svaku toplu reč, za nesebičnu pomoć i lep glas koji su širili o Srbiji.

Nama i našim savremenicima, neka velika tragika svih ratova na ovim prostorima bude siguran put da iz istorije nešti naučimo, a pre svega da se ta istorija nikada više ne ponovi."- rekao je Glišić.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su solistkinja Dunja Jovančević i Milan Matejić (flauta), Sofija Milićević i Lana Ninković, učenice OŠ "Bora Lazić" iz Vlaške.

 

1Elsi Inglis
2Elsi Inglis
3Elsi Inglis
4Elsi Inglis
5Elsi Inglis