logo

Актуелности

Обележена годишњица Варовничке битке

Полагањем венаца и културно уметничким програмом, Градска општина Младеновац обележила је годишњицу Космајско - Варовничке битке.


На споменик на Варовницама, споменик Српском ратнику и спомен костурницу на градском гробљу, венце је положила делегација општине Младеновац, представници борачких удружења, Министарства одбране и Војска Србије, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије 1912-1918 и ОО УБНОР-а.


Председник општине, Владан Глишић, изразио је захвалност борцима који су за слободу отаџбине и част свога дома и рода положили животе у неравноправној борби са далеко војно и бројчано надмоћнијим непријатељем.


„Поносни на нашу слободарску историју, данас одајемо дужну почаст знаним и незнаним српским јунацима, са свих бојишта у Космајском крају. Нека им је вечна слава“, рекао је Глишић.


Програм на Варовницама приредили су ученици Основне школе “Момчило Живојиновић” из Младеновца и издвојеног одељења те школе из Дубоне.


Космајско Варовничка битка се водила од 6. до 9. децембра 1914. на брдима десетак километара од Младеновца и значајно је допринела остварењу најблиставије победе српске војске у првој години Великог рата победе на Колубари.

 

Varovnicee1
Varovnicee2
Varovnicee3
Varovnicee4
Varovnicee5

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.