logo

Актуелности

Општини Младеновац 125.000 евра

Шеф Делегације Европске уније у Србији, Венсан Дежер и министар рада и социјалне политике, Расим Љајић уручили су представницима 25 општина, међу њима и Младеновцу, грантове у износу од 2,6 милиона евра за пројекте социјалне инклузије избеглих и интерно расељених лица. Општини Младеновац додељено је 125.000 евра, а тим поводом синоћ је у свечаној сали "др Елси Инглис" грађанима представљен пројекат.

Иначе, Дежер је на свечаности уручења уговора истакао да је овај дан важан за Србију, јер се чекају добре вести из Брисела, али и за представнике општина, чији су пројекти прошли ригорозну контролу ЕУ, које ће добити средства зареализацију пројеката.

Министар, Расим Љајић је рекао да су пројекти добијали новац у распону од 41.000 до 133.000 евра и да се већина, 21 пројекат, тиче кућне неге и помоћи особама са инвалидитетом. Кроз те пројекте биће запослено скоро 150 особа, које ће проћи неопходну обуку, додао је Љајић.
Општине која су добила бесповратна средства су Баточина, Младеновац, Краљево, Звездара, Чукарица, Темерин,Сурдулица, Савски венац, Зајечар, Нови Сад, Беочин, Власотинце, Жабари, Алибунар, Параћин, Алексинац, Пећинци,Крагујевац, Суботица, Књажевац, Кнић, Куршумлија, Бела Паланка, Бојник и Земун.

Дејан Чокић, заменик председника градске оптштине Младеновац, захвалио се Европској делегацији и Министарству рада и социјалне политике зато што су препознали квалитет овог пројекта.

– Велика је ствар за општину Младеновац јер је само 25 градова на територији Србије прошло за ове пројекте, а међу њима је Младеновац. Ово нису мала средства за нашу општину с обзиром да је у питању преко 125.000 евра и ја сам сигуран да ћемо кроз наш рад оправдати и њихова средства и њихово поверење. Тако да овом приликом желим да им се још једном захвалим јер смо имали ту привилегију да као ГО Младеновац добијемо ова средства – рекао је Чокић.

Драгана Лукач - Зечевић, члан Општинског већа за управу и образовање, представила је пројекат за социјалну инклузију избеглих и интерно расељених лица у оквиру којег ће десет наших суграђана проћи обуку за геронто домаћице и домаћине.

– Захваљујући њиховом труду и ангажману у наредних годину дана 94 старачка домаћинства ће имати сталну врсту помоћи како у лековима тако и у намирницама. На тај начин смо допринели да десет људи, десет породица, буду збринути на одређено време у смислу да ће имати стални извор прихода и запослење. Захваљујући обуци која је сертификована и акредитована моћи ће и касније да се ангажују као геронто домаћице, односно домаћини, јер ће имати лиценцу за тај рад.

У овом пројекту су нам помогли "АСБ" невладина организација из Немачке, која се активно бави хуманитарним радом у већем броју земаља, а са нама су данас њихови представници Миодраг Недељковић и Јелена Рапо Марин. Такође, ту су Удружење грађана Иницијатива за развој и сарадњу, Национална служба за запошљавање - филијала Младеновац и Центар за социјални рад Младеновац – рекла је Лукач-Зечевић.

Миодраг Недељковић, извршни директор Удружења грађана Иницијатива за развој и сарадњу као и аутор филма "Европо, еве ме" који је синоћ приказан, истакао је се ради о квалитетном пројекту који се бави запошљавањем угрожених група, а такође и пружа услуге из домена социјалне заштите неким другим угроженим социјалним групама.

– Захваљујући Центру за социјални рад и општини Младеновац ми смо успели да добијемо нека имена људи за које они мисле да су најбољи за сертификацију и пружање услуга. То су дугорочно незапослене особе, а такође 94 домаћинства, најчешће рурална и старачка, добиће услуге неке врсте социјалне заштите.

Геронтолошке домаћице ће старима помагати, кувати, сређивати кућу док ће геронтолошки домаћини цепати дрва, уностити угаљ и вршити неке ситне поправке у кући. Први пут је нешто јако тешко добити, али мислим да је ово супер тренутак да се повуку нека средства из предприступних фондова. Када крену структурални фондови, верујте, ових 130.000 евра ће бити јако смешно јер се ради о милионима евра – рекао је Недељковић.


Документарни филм "Европо, еве ме" говори о позитивним искуствима Шпанаца у европским интеграцијама. Интересантан микс интервјуа домаћих еуроскептика са реалним искуством људи који су такође у једном тренутку сумњали у предност евроинтеграција. Филм је замишљен да "обичним људима" пружи основне информације о предностима придруживања Европској унији.

ТРЕЈЛЕР

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.