logo

Актуелности

Одржана прослава на спомен чесми "Црквенац"

Tрадиционална церемонија одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис, као и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српског народа одржана је јуче код Спомен-чесме "Црквенац".

Свечаности поводом освећења чесме подигнуте септембра 1915. године у знак захвалности  др Елси Ингилс и храбрим Шкотланђанкама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту присутвовали су представници амбасада држава савезника у Првом светском рату, Министарства одбране, Министарства рада и социјалне политике, Војске Србије, града Врања и борачких удружења из Београда и Младеновца.

Јучерашњој свечаности присуствовали су Њ.Е амбасадор Велике Британије, Мајкл Девенпорт, Њ.Е амбасадор Канаде, Роман Вашчук и војни аташе Пол Даф, Њ.Е амбасадор Аустралије, Хелена Студерт, док је испред амбасаде Холандије венац положио Доуве Буземан, политички секретар.

Поздрављајући госте, Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, изразио је задовољство што су се гости одазвали позиву и својим присуством још једном одали признање докторки Елси Инглис и савезничким санитетским мисијама које су током Првог светског рата спасиле стотине хиљада живота у Србији.

– Драги пријатељи, ретки су примери да једна особа својим радом освоји срца народа, војске и политичара. Спомен чесма Црквенац је симбол хуманости посвећен докторки Елси Ингилс, али и свим лекарима и медицинским сестрама, који су дошли у Србију у тренутку када се наш народ приближио границама биолошког опстанка.

Као што је значај њихове борбе знала да цени Србија и војници елитне Моравске дивизије који су у јесен 1915. године изградили ову чесму тако и ми данас одајемо почаст докторки Ингилс и савезничком лекарском особљу.

Нажалост, сви знамо да су ови простори вековима обележени борбом и страдањем. Као председник општине Младеновац највише бих волео да међусобне односе наших народа не обележавају само споменици, већ да улагање у живот и просперитет људи постану нова обележја сарадње и пријатељства наших народа и држава – рекао је Чокић.

Захваљујући се на добродошлици, Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије, истакао је да његова држава изузетно цени то што грађани и представници општине Младеновац чувају ову важну успомену.

– У страшним данима за целу Европу, заједно са својим српским и британским колегама, бориле су се против епидемије пегавог тифуса иако су знале каквој се опасности излажу то их није поколебало. Због тога морамо показати своју захвалност и поштовање. Наравно, никако не смемо заборавити и остале лекарке из иностранства, попут Аустралије, Канаде и Холандије које су у тешким данима радиле заједно са српским колегама и пружале несебичну помоћ Србији.

Пожтвованост које су показале др Инглис и њене колегинице, а чији је пример пратио покојни доктор Жарко Вуковић,  јачају наше пријатељство. Дозволите ми да вас подсетим да пријатељство између наших држава траје већ 170 година, а људи попут др Инглис предстваљају његов најцењенији део. Показали су да је поштовање и пријатељство међу људима оно што је највредније и најтрајније у односима Британије и Србије. Тиме су и нама показали прави пут. Најискреније вам се захваљујем што негујете наше пријатељство и на дирљив начин чувате успомену на Елси Инглис и храбре медицинске сестре – рекао је Девенпорт.

Након полагања венаца и програма који је извео Хор црквене општине Рајковац, гости су присуствовали свечаном ручку на којем су им уручене слике.

Слике су радови наших младих суграђана, Дине Јовановић, Кристине Петровић, Стефана Петровића, Марије Миленковић и Ане Јовановић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.