logo

Актуелности

Посета Горњој Радгони


Поводом Дана побратимске општине Горња Радгона, испред општине Младеновац у тродневној посети Словенији боравила је четворочлана делегација градске општине Младеновац.

Испред ГО Младнеовац гости побратимске општине Горња Радгона били су председник општине Дејан Чокић, помоћник председника Зоран Милетић, начелник Управе ГО Младеновац, Небојша Васић и Весна Влајић, директор ОШ "Момчило Живојиновић".

Према речима Дејана Чокића, делегација из Младеновца наишла је на топао и срдачан пријем у општини Горња Радгона.

– Наша делегација имала је доста тога да научи и види о функционисању општине Горња Радгона. Присуствовли смо свечаној седници поводом дана општине на којој је жупан Антон Кампуш доделио признања најзаслужнијим грађанима њихове општине. Након тога смо се сви окупили на главној улици, а нарочито ми је било драго због великог присуства мештана Горње Радгоне – рекао је Чокић.

Иначе, октобра 1974. године тадашња Скупштине општина Младеновац и Горња Радгона (Словенија) потписале су уговор о братимљењу. До почетка 90-тих сарадња две општине одвијала се интензивно током целе године. Успостављена су бројна пријатељства, тако да су многи Младновчани познавали Горњу Радгону као свој град и обрнуто. Међутим, као и у већини српских градова који су били побратимљени са општинама из бивших република СФРЈ, распадом државе, дошло је до прекида сарадње две општине, мада уговор о братимљењу никада није формално раскинут.

После десетогодишње паузе, прва делегација одлази у Радгону 1. октобра 2001. године, а обнављање сарадње покренуо је Милун Милошевић, тадашњи одборник Демократске странке. Средином 2002. године Скупштина општине Младеновац доноси одлуку о обнављању братимљења са Горњом Радгоном. Од тада полако почиње оживљавање старих веза, пријатељстава али и успостављање нове сарадње, најпре на културном плану. Гимназијалци из Младеновца и Радгоне више пута су боравили у међусобним посетама, смештени у домове својих вршњака.

Сарадња је ове године проширена и на пољопривреду. Најпре су пољопривредници и пољ. стручњаци из Горње Радгоне и околних села посетили Младеновац, да би потом 30 фармера и произвођача из Младеновачких села посетили велики сајам пољопривреде у Горњој Радгони и обишли тамошња газдинства.

Данас, десет година касније од обнављање сарадње две општине, може се рећи да је искрено братимљење заживело у пуном сјају, као и давне 1974. године када је све почело.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.