logo

Актуелности

Пријем за добровољне даваоце крви

 

 

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, данас је одржан традицонални пријем у организацији градске општине Младеновац и Црвеног крста Младеновац.

Црвени крст Младеновца је захваљујући ангажовању великог броја сарадника и установа постигао изузетне резултате у омасовљавању добровољног давалаштва крви у Младеновцу. Према броју прикупљених јединица крви, наша општина годинама уназад предњачи у односу на друге београдске општине. У десет акција Црвеног крста које су током прошле године одржане у нашој општини прикупљено је 2000 јединица крви што је 3,78 одсто давања на 100 становника. 

На традиционалном Новогодишњем пријему који организује Црвени крст Србије, младеновачком Црвеном крсту је уручена Сребрна плакета "Шампион солидарности" за највећи број даваоца крви у летњој кампањи 2014. години. 

На данашњој свечаности додељене су плакете, захвалнице и значке појединцима и установама који су помогли афирмисању добровољног давалаштва крви у Младеновцу.

 

За 100 пута дату крву додељена је захвалница Драгану Јовановићу. За 75 пута дату крв похваљени су Вукашин Јованчевић, Стојан Арсић, Милета Илић, Милутин Николић и Ненад Јованчевић. За 50 пута дату крв захвалнице су добили Бранислав Љубомировић, Славољуб Милић, Зоран Василић, док су  за 35 пута дату крв признање добили Снежана Павићевић, Мила Батровић. Ученицама основне школе "Коста Ђукић", Срећковић Анђели и Срећковић Кристини, уручене су захвалнице за прво место на литерарном конкурсу "Крв живот значи".

 

   

Плакете за најхуманије средине уручене су градска општина Младеновац, градска библиотека "Деспот Стефан Лазаревић", Саобраћајно предузеће "Ласта", Институт за рехабилитацију "Селтерс", Техничка школа, Гимназија, основне школе "Живомир Савковић", "Биса Симић", "Момчило Живојиновић", Концерн "Петар Драпшин", "Аутокобест" и Дневни центар за старије "Драпшин".  

Председник Црвеног крста Младеновац, др Миливоје Радосављевић, захвалио се свим добровољним даваоцима крви и пожелео им да то остану и убудуће, те да дају крв бар два пута годишње. 

– Жеља нам је да заједно промовишемо редовно, анонимно, и ненаграђено давалаштво крви и да покажемо нашу захвалност према редовним добровољним даваоцима крви.

 Др Добрица Недељковић, члан Већа градске општине Младеновац за здравство, захвалио се добровољним даваоцима крви у име градске општине Младеновац, председника општине и своје лично име. Он је истакао да су Младеновчани годинама уназад показали да су итекако хумани и да су свесни да је крв неопходна за лечење животно угрожених болесника. 

– Дајући крв ви поклањате живот. Подсетио бих да је Светски дан добровољних давалаца установљен као датум рођења аустријског биолога Карла Ландштајнера, који је открио крвне групе и за тај проналазак добио Нобелову награду. Често се неоправдано заборавља да су добровољни даваоци крви можда и највреднији део једног друштва и зато је Младеновац поносан на вас. Захваљујемо вам се као људима добре воље који дају део себе за спас других. 

 
Такође, велику захвалност дугујемо и нашем Црвеном крсту који улаже велике напоре у мотивисању људи да дају крв и тај њихов ангажман даје видне резултате, поготово у односу на друге општине из Београда. У више наврата сам лично примао та признања у име градске општине Младеновац и Црвеног крста. 

Градска општина Младеновац има дугогодишњу успешну сарадњу са Црвеним крстом и сигуран сам да ће та сарадња бити још боља. Људи који раде у овој организацији промовишу хуманост, а мислим да тога данас има све мање. Због тога вам се свима још једном захваљујем и желим вам добро здравље, а то ви свакако имате јер давањем крви ви уједно проверавате и своје здравље – рекао је Недељковић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.