logo

Актуелности

Саопштење за јавност председника градске општине Младеновац

 

Поводом текста објављеног на интернет порталу Блица, у којем се наводи попис непријављене имовине која је била предмет истраге Агенције за борбу против корупције у случају против мене, дужан сам појашњење јер се из објављеног текста могу извести погрешни закључци с обзиром да су занемарене битне чињенице.

Наиме, целокупна имовина о којој је реч је деценијама стицана од стране моје породице. Ништа од наведених непокретности нисам стекао лично, за време обављања мандата председника Градске општине Младеновац. "Хиљаде и хиљаде квадрата њива и винограда" како је наведено, није ништа друго до више хектара обрадиве земље и винограда који су у власништву породице већ дуги низ година. То наглашавам јер се из текста може закључити да је реч о не знам каквом иметку, али свим људима који поседују земљу је јасно шта је у питању.

"Пет непријављених породично - стамбених зграда" су у ствари две породичне куће, где у једној живе моји родитељи, а у другој ја са супругом и троје деце, док су преостале три заправо помоћне зграде у дворишту, старе преко 30 година, какве сигурно има доста домаћинстава у Србији.

Фирма "Комерц-Јавор" која се помиње у тексту као да је нека фантомска на Кајманским острвима, а која мојој супрузи исплаћује некакве милионе, је предузеће које је пре 37 година основао мој отац. Ту сам радио до ступања на функцију 2008. године,када сам морао због тадашњих прописа о сукобу интереса да препустим управљање и власничка права неком другом. Дакле, фирма је строго породична, и начин на који моја супруга врши директорска овлашћења и организује финансијско пословање немају апсолутно никакве везе са мојом функцијом председника општине нити политиком.

Посао са домовима за стара лица који се такође помињу као спорни, покренули смо још 2004. године и тим послом у највећој мери руководи мој брат. Он је иначе лекар, доктор наука из области генетике,и политиком се уопште не бави.

У вези са условном пресудом која ми је изречена, желео бих да нагласим да ни у једном тренутку нисам имао намеру да прекршим закон нити да ишта сакријем или утајим. Немам никакав разлог за то, напротив, поносан сам јер је све што моја породица поседује стицано вековима уназад колико су моји преци живели у селу Ковачевац (не Ковачица како је наведено у тексту). Питам се само да ли поново проживљавамо 1945-у, када је требало да се стиди онај ко нешто има, па да му се одузме и раздели "њиховима".

Чисто да напоменем да су ме јуче, по пети пут за три године колико сам председник Градске општине Младеновац, посетили инспектори из одељења за привредни криминал, наравно, по анонимној пријави. Не замерам ништа тим људима који раде свој посао, питам се само ко ли се то користи свим средствима против својих политичких противника? То што се ниједна од тих посета не завршава кривичном пријавом јер нема основа, не спречава иницијаторе тог малтретирања да покушавају изнова и изнова.

На крају, морам да се осврнем на податак у тексту да сам ЈА сазвао седницу за 26. јун а да се на њој појавило ПЕТ одборника који ме подржавају. Истина је да смо ми предали ЗАХТЕВ за сазивање седнице 25.јуна, очекујући да ће председник Скупштине Радета Марић овог пута испоштовати прописе о роковима и сазивању седнице и достави материјала одборницима али он то, наравно, није учинио већ је 26. јуна пре подне заказао седницу за исти дан у 14 часова!

Како оспоравамо фамозну седницу од 12. јуна када су тако извршили политичко насиље, тако нисмо пристали ни да учествујемо на идентично сазваној седници 26. јуна. На тој седници није било ни пет одборника већ ДВА, поменути Радета Марић и шеф одборничке групе напредњака Микан Миросавић. То што смо моји одборници и ја остали доследни поштовању прописа и процедуре сигурно није разлог да се представи у јавности као "нови пораз Дејана Чокића".

Дејан Чокић
Председник градске општине Младеновац

03.07.2015. године

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.