logo

Актуелности

Пластеници у Ковачевцу

 

 

Домаћинства Петровића и Глишића из Ковачевца подигли су пластенике добијене у оквиру подстицајних мерама за пољопривредну производњу које пружа Град Београд.

На основу прошлогодишњег конкурса за унапређење пољпривреде које је расписао град Београд, пољопривредницима из Младеновца додељено је  14 пластеника, три система за наводњавање и десет кошница. Према конкурсним прописима о подстицајним средствима, град Београд ће покрити 80 одсто инвестиција у пластенике.

Међу онима који су се одлучили за пластеничку производњу налазе се и домаћинства Власте Глишића и Зорана Петровића из Ковачевца.

– Конкурисао сам за средства града Београда и добио пластеник површине два ара и сада смо у фази расаде. Од 2008. године сам прешао да се бавим воћарством тако да данас на око четири хектара имамо засаде брескве, нектарине, шљиве, кајсије, трешње и вишње. Из искуства знам да је боље имати више врста воћа тако да имате покривену производњу од маја па до септембра. Основни проблем је и даље пласман, највећи део иде на кванташ у Београду, а остатак на откупна места по околини. Што се тиче пластеника, ја сам нов у овој врсти производње па ћемо кренути да садимо помало од свега, парадајз, паприку, краставце и јагоде – каже Власта Глишић из Ковачевца.

Владан Глишић, председник Привремног органа градске општине Младеновац, рекао је да је укупна вредност подстицајних средстава за пољпоривреду која су из града Београда "ушла" у Младеновац око пет милиона динара.

– Пре свега, основни интерес и задатак нам је да грађане Младеновца обавестимо о свим пројектима и конкурсима којим могу унапредити пољопривредну производњу. Сигурно да  се ово показало као добра мера за подстицај производње јер у овим временима мало пољопривредника може себи да приушти подизање оваквих пластеника које град Београд субвенционише са 80 одсто бесповратних средстава – истакао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.