logo

Актуелности

Посета делегације из Горње Радгоне

 

Четворочлана делегација из побратимске словеначке општине Горња Радгона боравила је у дводневној посети Младеновцу.

Делегацију из Горње Радгоне представљали су Станислав Ројко, жупан општине Горња Радгона, Владимир Мауко, в.д директора Општинске управе, Боштјан Флегар, саветник за међународну сарадњу Општинске управе Горња Радгона и Нуша Павлица Јаковљевич, директорка развојне агенције Горња радгона.

Гости из Словеније разговарали су са представницима градске општине Младеновац о могућностима и начинима за успостављање интензивније сарадње између две општине у разним областима. Као додирне тачке две општине где би се најбрже успоставила сарадње издвојено је учешће младеновачки привредника на привредним сајмовима, повезивање наших произвођача вина са тамошњим винаријама као и сарадња на пољима спорта, културе и туризма. Предложено је да се током ове године одрже Дани Горње Радгоне у Младеновцу као и Дани Младеновца у Радгони.

Делегација из Словеније присуствовала је Светосавској Академији, а гости су обишли Хотел "Селтерс", Центар за културу, споменике у Младеновцу, цркву Успеније Пресвете Богородице и млекару "Границе".

Скупштина општине Младеновац и Горња Радгона потписале су октобра 1974. године уговор о братимљењу. До почетка деведесетих година сарадња две општине одвијала се интензивно током целе године. Успостављена су бројна пријатељства, тако да су многи Младновчани познавали Горњу Радгону као свој град и обрнуто. Међутим, као и у већини српских градова који су били побратимљени са општинама из бивших република СФРЈ, распадом државе, дошло је до прекида сарадње две општине, мада уговор о братимљењу никада није формално раскинут. Интензивна сарадња је обновљена 2001. године.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.