logo

Актуелности

Белгијски амбасадор посетио Младеновац

altПоводом учешћа наше општине на музичком фестивалу "Србија у ритму Европе", амбасадор Краљевине Белгије, Лео Дас посетио је Младеновац.

Представници фестивала "Србија у ритму Европе" одржали су 25. јануара ове године у Младеновцу аудицију за избор учесника на овом фестивалу. За аудицију се пријавило 89 ђака из младеновачких основних и средњих школа. После приказаног умећа у игри и плесу, жири је одабрао ученике Гимназије, Ању Деспотовић (плес) и Александра Дамњановића (песма), за учешће на финалном концерту који ће се одржати почетком јуна 2017. године у Сомбору, уз директан телевизијски пренос са националном покривеношћу.

Према пропозицијама такмичења, Ања и Александар, ће представљати Младеновац на финалном такмичењу, песмама на страном језику, односно језику земље Европе чији амбасадор ће им бити додељен од стране организатора. Градској општини Младеновац је додељена Белгија, а наши представници песме ће изводити на фламанском језику.

Тим поводом амбасадор Белгије, Лео Дас посетио је данас општину Младеновац и разговарао са учесницима фестивала из нашег града. На пријему у свечаној сали "др Елси Инглис" пристунима су се обратили Владан Глишић, председник градске општине Младеновац и амбасадор Белигије, Лео Дас.

altГостима је приказан кратак филм о културним и туристичким потенцијалима општине Младеновац, после чега се амбасадор упознао са ученицима који ће представљати Младеновац на финалном такмичењу фестивала "Србија у ритму Европе". Амбасадор Дас је обишао Центар за културу и туризам и Млекару "Границе".

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, рекао је да је градска општина Младеновац са задовољством прихаватила учешће на фестивалу који промовише европску културну баштину.

- У име градске општине Младеновац задовољство ми је да поздравим амбасадора Краљевине Белгије, Његову Екселенцију господина Леа Даса. Драго нам је што је господин Дас поново у Младеновцу , кажем поново јер је господин Дас представљао своју земљу на церемонији обележавања освећења Спомен-чесме Црквенац, а надамо се да ће тако бити и ове године када обележавамо 100 године од смрти докторке Елси Инглис, оснивача савезничке санитетске мисије у Србији и пољске болнице у Младеновцу.

Наша општина се са задовољством одазавала учешћу у манифестацији "Србија у ритму Европе" као јединственој прилици да нашој деци приближимо културу и обичаје европских земаља. Нарочито нам је драго што се тај мост према Европи прави преко Краљевине Белгије, односно према упознавању са културом, језиком, обичајима и историјом ове земље.

altНадам се да ћемо данас поставити темељ једне дугорочне сарадње са Белгијом која данас почиње преко културе, а која ће се наставити и преко образовања, туризма и привреде. Верујем да ће господину Дасу данашњи боравак у нашем граду бити пријатан и да ће имати времена да мало боље упозна наш град, али ако данас и не стигнемо да видимо све што Младеновац има да понуди позив амбасадору Дасу остаје отворен током целе године - рекао је Глишић.

Амбасадор Дас се захвалио представницима градске општине Младеновац на љубазном дочеку и добродошлици.

- Није први пут да сам у Младеновцу и увек ми је задовољство када сам у вашем граду. Имате богату историју и драго ми је што са осталим амбасадорима могу да поделим део те историје током посете спомен чесми Црквенац. Осим историје постоји и садашњост. Као што сам видео у овом филму имате велике туристичке потенцијале и у разговору са председником општине видео сам да имате добру визију развоја општине Младеновац. Срећан сам што ћу моћи да колегама амбасадорима препоручим да чешће обилазе вашу општину. Белгија је један од оснивача Европске уније и на данашњи велики дан за Европу, 9. мај, ја имам ту част да будем ваш гост. Имате велике потенцијале, не само у туризму, већ и у образовању што показује и сарадња на пројекту "Србија у ритму Европе". Са задовољством ћу сарађивати са вама на разним пројектима на обострану корист наше две земље - рекао је Дас.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.