logo

Актуелности

Позивница за 32. Међународни меморијални турнир у рвању

altТурнир "Љубомир Ивановић Геџа" се после дужег времена враћа кући у Младеновац, 29.септембра са почетком у 10 часова. Захваљујући Рвачком савезу Србије, општини Младеновац, Спортском савезу Младеновца, Рвачком клубу "Љубомир Ивановић Геџа" као и Министарству за спорт и омладину - Младеновац - колевка српског рвања угостиће крем рвачког света и добрих борби.

Ове године на турниру ће учествовати репрезентације: Финске, Француске, Грчке, Грузије, Гватемале, Хрватске, Јапана, Мађарске, Норвешке, Румуније и Русије. Такође, овим поводом Спортско друштво Младеновац је обезбедило средства за издавање прве књиге о овом светском велемајстору Геџи. Прву монографију о Љубомиру Ивановићу под називом "ПРВИ" потписују унука овог великог спортисте Снежана Нена Сокић и спортски новинар Небојша Станковић.

Позивамо Вас да уприличите овај догађај, да уживате у нашем граду и да гледате један од најстаријих спортова на свету!


Видимо се у Младеновцу 29.септембра!


Љубомир Ивановић Геџа

Геџа, тренер рвачке репрезентације Југославије, начинио је рвање најтрофејнијим олимпијским спортом свих времена. За 25 година, до 1980.године, југословенски рвачи, под вођство Љубомира Ивановића Геџе, освојили су 129 медаља на највећим светским такмичењима, од којих је свака трећа била златна.

altЈедна од анегдота из књиге "ПРВИ":

Љубомир Ивановић Геџа је обарао са ногу својом харизмом, говорио је 5 светских језика, најбоље је говорио руски, па мађарски, француски,немачки и енглески а споразумевао се на јапанском, циганском и турском. Геџа је био заузет 365 дана годишње, код њега није могао да се одвоји приватан и послован живот. У једном тренутку је имао 17 задужења тј.функција у "ФИЛИ", у исто време и у "Софки" и у "Олимпијском комитету Југославије".
У дому породице Ивановић има око тридесетак препуних Геџиних пасоша са разних крајева света, не зна тачан број његових путовања, али када је била реч о Совјетском савезу никада није одбио да иде и отприлике је 60 пута био само у Русији. Геџа је гајио велику љубав према свему што је радио, био је много емотиван човек - звучи мало излизано када то кажемо, али заиста је било тако и то се видело: љубав према рвању, према учењу, према жени коју је обожавао, према сину јединцу. Био је посебан и добар човек, невероватне енергије за њега важи она фраза када кажу: "Да Геџе није било, требало би га измислити".

На једном од познатих такмичења у Русији, у Подубни где су много ценили Геџу. Љубомир Ивановић је водио и своју супругу Настасију, којој је тих дана баш био рођендан. У једном тренутку су прекинули турнир и читава хала, од 8000 људи, је аплаудирала Настасији и певала јој рођенданску песму, уз приношење огромног букета цвећа.
Прича се још једна анегдота из СССРа, негде у Москви, после неког такмичења: мези се и пије и у ресторану, и у једном тренутку Геџа устаје и каже, "Морам да пожурим, закаснићу на авион за Југославију", ту се јави руски генерал полиције који је седео за столом и изговара "Ма то није никакав проблем, Љубомире, авион има да чека" Љубомир Ивановић одговара, "Па не може да чека, то је међународни лет", генерал опет понови, "За Геџу, мора да чека". Тада је Геџа ишао са полицијском пратњом, са ротацијама су га доводили, Руси су га генерално обожавали, а самим тим и уважавали.


пр "Меморијалног турнира Љубомир Ивановић Геџа"
Снежана Нена Сокић

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.