logo

Актуелности

Обележена стогодишњица ослобођења Младеновца у Првом светском рату

altОтварањем изложбе у Музеју Младеновца завршен је тродневни програм обележавања стогодишњице ослобођења Младеновца у Првом светском рату.

Изложба "Младеновац памти своје јунаке", аутора Велибора Катића, вишег кустоса Музеја Младеновца, биће отворена до краја јануара 2019. године. Катић се захвалио бројним сарадницима који су помогли у креирању поставке као и грађанима који су позајмили изложене предмете и документа. На отварању изложбе наступио је Градски хор.

Отварајући изложбу заменица председника градске општине Младеновац, Мирјана Ђорђевић, рекла је да Младеновац обележава стогодишњицу ослобођења у Првом светском рату на правом месту и на прави начин, у обновљеном Музеју Младеновца.

- Данас обележавамо стогодишњицу ослобођења Младеновца у Првом светском рату, један од најзначајнијих датума у историји нашег града. Ово је прилика да још једном одамо поштовање и захвалност свим знаним и незнаним војницима и цивилима који су своје животе уградили у данашњу Србију.

altМладеновац је ослобођен 31. октобра 1918. године, а трупе војводе Петра Бојовића су већ 1. новембра освануле на улицама Београда, продрле 600 километара у дубину окупиране територије и наставиле даље напредовање преко Саве и Дунава. Треба да се подсетимо да је Србија крај Првог светског рата дочекала осиромашена и разорена. Од око пет милиона становника колико је имала пре рата, у борбама и од болести страдало је више од милион и двеста хиљада људи. Сведоче о томе Спомен костурница у Младеновцу, Споменик на Варовницама и Спомен чесма на "Црквенцу". Међутим, Срби су народ који је надживео све невоље и који је на рушевинама поново изградио своју државу.

Стогодишњицу ослобођења Младеновца у Првом светском рату обележавамо на прави начин и на правом месту. Верујем да ће ова изузетна поставка у обновљеном Музеју Младеновца показати нашим суграђанима, пре свега оним најмлађим, колика је цена плаћена да би живели слободно - рекла је Ђорђевићева.

altaltalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.