logo

Актуелности

Одржана седница Скупштине града Београда

Одржана седница Скупштине града Београда
Одборници Скупштине града донели су јуче решења о разрешењу директора и именовању вршилаца дужности директора у три јавна предузећа, као и разрешењу и именовању чланова управних и надзорних одбора у једном броју јавних служби чији је оснивач град.
За вршиоца дужности директора ЈКП "Београдске електране" именован је Зоран Предић, а дужности директора у том предузећу претходно је разрешен Владан Марковић. За вршиоца дужности директора ЈКП "Београд-пут" именован је Милутин Штрбић, док је дужности разрешен Томислав Богетић. За вршиоца дужности директора Градског саобраћајног предузећа "Београд" у наредном периоду именован је Радослав Николић. Досадашњи директор Славен Тица именован је за председника управног одбора овог предузећа.

– Данас су изабрана три в.д. директора, а Градско веће сутра ће донети одлуку о јавним конкурсима за сва директорска места у предузећима у Београду. Процедура ће бити готова за месец дана, а идеја није да сменимо људе који су из других странака него да покушамо да добијемо што боље кандидате за те функције. Наша идеја је, такође, и да омогућимо представницима опозиционих странака да имају директан увид у то шта се у тим предузећима дешава. Зато ћемо повећати број чланова управних одбора ових предузећа и надам се да ће обе велике опозиционе групације дати своје представнике за ове одборе. Наше је да понудимо, а њихово да ту понуду прихвате или не – рекао је јуче Драган Ђилас, градоначелник Београда.


Поред именовања директора одборници Скупштине града усвојили су на јучерашњој седници Одлуку о завршном рачуну буџета града Београда за 2007. годину, у коме је остварен буџетски суфицит од скоро две милијарде динара. У 2008. годину преноси се више од 3,5 милијарди динара буџетских средстава.

Укупни приходи у буџету града прошле године су били 56,3 милијарде, тако да је готово достигнут планиран износ од 57 милијарди динара. У оквиру ових прихода текућа средства су износила 54 милијарде, што је 3,8 одсто више од планираног. Средства од кредита су остварена са 58,4 одсто од планираног, а средства од приватизације за 15 одсто ниже од планираног. Уступљени приходи од републике били су 2,5 одсто нижи од планираног износа због нижег остваривања пореза на доходак грађана, јер су у 2007. прописани нешто нижа пореска стопа и пореска основица за обрачун пореза. Поред текућих прихода у 2007. је коришћено и око 9,7 милијарди динара пренетих из 2006. године – рекла је Рената Милић-Радујко, градски секретар за финансије.
Изворни приходи су прошле године били 13,6 одсто виши од планираног, чему је највише допринела накнада за уређење грађевинског земљишта. Знатно нижи од планираног је био приход од локалних комуналних такси, јер је локална пореска администрација пореске послове преузела у септембру, а решења за овај порез доставила тек у децембру 2007. године.
Испод плана су била и примања од приватизације, која су за 19,6 милијарди мања у односу на капитална улагања. Та разлика је финансирана из текућих буџетских прихода. Прошле године је око 54 одсто плана укупних буџетских прихода утрошено на капитална улагања. Установе културе и социјалне и дечје заштите су добиле 45,8 милиона динара донација, а од Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развоје добијени су кредити вредни 1,9 милијарди динара.
Издаци и расходи су у 2007. износили 64,6 милијарди динара, што је 93,8 одсто годишњег плана. Укупна потрошња је била 6,3 одсто мања од планиране. Највећи део средстава, чак 44,5 одсто, утрошен је на економске послове, за стамбени развој и комуналне послове издвојено је 21,6 одсто, образовање 11,2 одсто, а културу и физичку културу 6,3 одсто средстава.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.