logo

Актуелности

Младеновцу признање

Младеновцу признање
Стална конференција градова и општина (СКГО) у сарадњи са Вестминстер фондацијом за демократију је почетком месеца доделила признања "Одговорна општина" заменику председника општине Пирот, Браниславу Костићу и начелници Општинске управе СО Младеновац, Мирјани Симовић, као представницима локалних самоуправа које имају оформљено Радно тело за праћење поштовања Етичког кодекса.
СКГО је том приликом представила резултате акције "Одговорна општина" и најавила нови пројекат посвећен примени Етичког кодекса понашања функционера локалне самоуправе.
Акција "Одговорна општина", у оквиру које је одржана јавна дебата и три инфо пулта у општини Стари Град у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, покренута је јула ове године са намером да представи предности поштовања Кодекса, као и да промовише резултате постигнуте у шест "најодговорнијих" општина у којима су формирана радна тела за праћење његове примене.
У Младеновцу је Савет за праћење примене Етичког кодекса функционера локалне самоуправе основан је у фебруару 2005. године. Према речима Драгане Лукач, председника Савета у претходном сазиву, општина Младеновац је прва општина која је усвојила Етички кодекс и формирала Радно тело за праћење примене Етичког кодекса функционера локалне самоуправе. Чланови Радног тела били су тадашњи одборници у Скупштини општине Младеновац Предраг Чокић, Драгана Недић, Живодраг Станојевић, Тихомир Томићевић и Драгана Лукач, која је изабрана за председника.

– Општина Младеновац је прва општина која је формирала Радно тело за праћење примене Етичког кодекса и поставила обрасце према којима су се формирала и руководила радна тела у осталим општинама које су усвојиле Етички кодекс. Од формирања Савета до краја мандата имали смо више семинара и обука, долазили су предавачи из Енглеске, а пројекат смо крунисали одласком у Енглеску, у Манчестер, у априлу ове године, где је седиште Вестминстер фондације. Савет за праћење примене Етичког кодекса функционера локалне самоуправе сада постаје стално радно тело у оквиру Скупштине општине Младеновац, које ће бројати седам чланова из редова одборника СО Младеновац, и наставиће пројекат који је започет у претходном мандату. Очекујем да ова идеја не замре са новим сазивом и надам се да ће будући чланови Радног тела имати мање посла него што смо ми имали, јер ми смо били пионири у том послу – рекла је Лукачева.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.