logo

Актуелности

Ђилас најавио промене цена комуналналија

Ђилас најавио промене цена комуналналија
Градоначелник Београда, Драган Ђилас, рекао је јуче да ће упутити писмо Председнику Владе Републике Србије и министарки финансија поводом одлуке донесене 2005. године о замрзавању цена комуналних услуга. Он је изјавио да је намера Града Београда покушај да се у договору са Републиком Србијом пронађе решење како доћи до реалних цена јер је садашња ситуација неодржива.
На првом консултативном састанку новоизабраних градоначелника и председника општина одржаном јуче у просторијама Сталне конференције градова и општина, Ђилас је нагласио да је Одлука о замрзавању цена комуналних услуга " перпетум мобиле, јер нема тог предсдника општине и градоначелника који може да реши проблем централног грејања и градског превоза када се цена енергената повећа и до 50 досто ".

– Упознаћу их са ситуацијом у Београду, која је вероватно иста и у већини других општина. Ми нисмо у стању да субвенционишемо наше суграђане до те мере. Сада имамо ситуацију да републичка влада замрзава цене комуналних услуга и у исто време доноси одлуку о повећању цене гаса и мазута, а ми некако треба да смислимо како да цена грејања годинама остане иста. Много је поштеније да се ова одлука укине, иако знам да неће бити популарно да сутра изађемо пред грађане и кажемо им да цена грајања мора да се повећа за неколико десетина процената. Друго решење је да република, која одређује цене енергената и коначну цену услуга, преузме на себе субвенционисање грејања и градског превоза и нас ослободи тога – рекао је Ђилас.


Он је изразио наду да ће локална самоуправа успети да направи партнерски однос са републичком влашћу. Према његовим речима, република преноси одређене надлежности на општине и градове, али је проблем што пренос надлежности не прати и пренос новца из буџета.

–Тако ми, борећи се да имамо веће надлежности, преузимамо на себе све више ствари за које реално не можемо да нађемо средства у нашим буџетима. Град Београд има доста проблема, један од основних је саобраћај, и управо ту се најбоље види како читава прича не функционише на најбољи начин. Да би обилазница око Београда била готова, из средстава предвиђених за Београђане ове године смо морали да платимо 2,7 милијарди динара. Реконструкцију Панчевачког моста, иако он припада републици, ове године плаћамо заједно са Панчевом, а градимо и Обреновачки мост, који такође припада републици.
За све то ћемо потрошити више десетина милиона евра, а било би нормално да град та средства уложи у решавање неких других инфраструктурних питања која тиште наше грађане – рекао је Ђилас и додао да би било добро да иницијативу Београда подрже и остали представници локалних самоуправа и Стална конференција градова и општина.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.