logo

Актуелности

Сећање на Космајскe партизанe


altСекција Космајског партизанског одреда обележила је 2. јула код споменика Kосмајским партизанима годишњицу оснивања Космајско-посавског партизанског одреда.

Градску општину Младеновац на овој свечности представљали су Владан Глишић, председник ГО Младеновац и члан Већа, Зоран Јоцић, који су положили венац на споменик Космајским партизанима. Прослави на Космају, присуствовао је и Живорад Милосављевић, председник општине Сопот као и бројне делегације УБНОР-а.

Обраћајући се присутним грађанима, Глишић је рекао да Космај представља симбол почетка организованог отпора фашистичком терору у Другом светском рату.

- Посебну захвалност дугујемо живим учесницима рата, на чијим слободарским идеалима је стварана модерна Србија. Затим њиховим потомцима, као и свим поштоваоцима народноослободилачке традиције. Овај споменик поред кога се налазимо, вечити je симбол једног времена, као што је и само сећање на јединствени антифашистички отпор народа Србије и овога дела Шумадије сваком виду насиља и терора, злочина, окупације и издаје. Он je доказ да су радници, сељаци, студенти и прекаљени активисти у саставу Космајског партизанског одреда, или окупљени под његовим окриљем, били на правој страни, на страни победника. Неговањем сећања на њихова херојска дела, шаљемо поруку новим поколењима да чувају слободу као светињу. Нека је вечна слава палим борцима, а свима нама завет да чувамо и градимо нашу заједничку отаџбину на темељима идеала за које су се они борили - рекао је Глишић.

Космајско-посавски партизански одред формиран је на Космају, 2. јула 1941. године. На том састанку учествовало је 40 комуниста Срезова космајског и посавског (Обреновац-Умка). Формиран је штаб и четири чете. За команданта одреда одређен је Коча Поповић. Током свог четворогодишњег постојања Космајски одред је имао велику подршку народа из околних села што је довело до тога да су Немци и четници у знак одмазде вршили масовне покоље и стрељања у Дражевцу, Друговцу, Вранићу, Малом Пожаревцу.

altalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.