logo

Актуелности

,,Моја школа" - учење на даљину, подршка настави

alt

Влада Републике Србије саопштила је данас да ће се настава за ученике основних школа емитовати на каналу РТС 3, а настава за ученике гимназија и средњих стручних школа на платформи РТС Планета у одељку "€žМоја школа" што им омогућава да самостално управљају временом и понављају гледање.
Ученици основних школа, уколико пропусте емитовање неке наставне јединице на ТВ каналу или имају потребу да је послушају поново, то ће моћи да учине такође на платформи РТС Планета.
Сви мобилни оператери ће проток интернета ка РТС Планети учинити бесплатним, како би се ученицима омогућио неограничен и несметан приступ наставним садржајима.

Распоред емитовања наставе се налази на сајту:  https://rasporednastave.gov.rs/ а ученици/наставници/родитељи му могу приступити и преко сајта Министарства просвете и својих школа (свуда су постављени банери који воде на тај сајт).
Обезбеђен је и контакт центар Министарства просвете на броју 011/73-50-557, који ће бити доступан у периоду 8 до 18 сати, за сва питања у вези учења на даљину.
Обезбеђена је и Вибер заједница Моја школа, којој родитељи и ученици могу приступити преко адресе:Â  https://vb.me/MojaSkola.

Министарство просвете је сачинило детаљно упутство које ће бити послато свим школама са инструкцијама у вези пружања подршке ученицима док траје учење на даљину.

Без обзира на то што је држава на националном нивоу обезбедила емитовање наставе, од наставника се очекује да са својим одељењима буду у комуникацији ради подстицања деце да прате емитовање наставе, задавања домаћих задатака, провере знања, додатних објашњења, итд.

У сврху додатне подршке наставницима и ученицима успостављена је и национална платформа mojaskola.gov.rs на којој ће се налазити задаци и материјали за сваку наставну јединицу.
Наставницима су сачињена и упутства за коришћење различитих решења за реализацију комуникације и размену информација са ученицима, а наставници који у својој пракси већ користе различите онлајн и виртуелне моделе комуникације и извођења наставе са ученицима се свакако охрабрују да те моделе наставе да користе.

Родитељима се такође упућује апел да своју децу охрабрују и подрже у праћењу наставе која се емитује.
Наставом која је планирана да се емитује планирано је да се обухвати:

- За основне школе од 1. до 4. разреда се обухвата српски, математика и свет око нас (природа и друштво у 3. и 4.). Од 5. до 8. се за сваки разред повећава обим обухватањем и географије, биологије, историје, физике и хемије. Важан аспект наставе за основце чини и емитовање спотова за подстицање физичке активности, здравих стилова живота и различитих педагошких порука.

- За гимназије опште образовне предмете (српски и математика), физику, хемију, историју и географију

- За средње стручне школе   све опште предмете као за гимназије, уз опште стручне предмете за различита подручја рада (имамо их 15)

Овако организованом наставом на даљину уз подршку школа, учитеља, наставника и професора, али и родитеља, постићи ћемо да ученици наставе да добијају квалитетно образовање и током периода када су школе затворене, што ће подразумевати и мање часова које ћемо касније морати да надокнађујемо.
(РТС је пружио значајну подршку реализацији овог пројекта ствљајући на располагање своје канале, људске ресурсе, 4 студија за снимање садржаја. Подршку су пружили и мобилни оператери Теленор, ВИП и Телеком).

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.