logo

Актуелности

Стиже комунална полиција


Комунална полиција у Београду биће уведена средином наредне године и имаће око 350 припадника. Финансираће се из градског буџета, а када комунални полицајци буду на улицама нашег града, бићемо спремни да у потпуности уредимо све области из своје надлежности на које данас грађани имају оправдане примедбе – рекао је Драган Ђилас, градоначелник Београда, после разговора са министром за државну управу и локалну самоуправу Миланом Марковићем о увођењу комуналне полиције.

Министар Милан Марковић истакао је да ће комунална полиција бити "млађи брат редовној полицији" и изразио очекивања да ће после њеног увођења проблеми са непрописним паркирањем, комуналним нередом и дивљом градњом бити много мањи. Он је рекао да ће комунална полиција санкционисати прекршаје, помагати ђацима, старијим особама и на сваки други начин бити од велике користи локалним самоуправама и грађанима.

Министар је истакао да ће спровођење Закона о комуналној полицији у Београду бити од великог значаја за целу државу, истакавши да "ако закон успе у Београду, успеће и у целој Србији".

Скупштина Србије усвојила је пре месец дана Закон о комуналној полицији, који предвиђа увођење комуналне полиције у градовима Србије. Предвиђено је да на 5.000 становника буде један припадник комуналне полиције. Припадници комуналне полиције имаће и могућност да у изузетним ситуацијама примене силу, носиће униформу, пендрек и лисице и имаће своја возила и чамце. Комунални полицајац носиће службену униформу са ознакама, имаће легитимацију и имаће статус службеног лица. Припадници комуналне полиције биће овлашћени и за употребу одређених средстава принуде, која подразумева коришћење физичке снаге, службене палице или лисица. Ако због физичког отпора, комунална полиција не буде у могућости да ради, помоћ ће јој пружити полиција.Како је законом утврђено, физичку снагу и службену палицу комунални полицајац може да употреби само ако на други начин не може да одбије напад. За ометање или спречавање комуналног полицајца у обављању послова, прописана је новчана казна од 10.000 до 50.000 динара.

– Многи се противе томе, али сматрам да би комунална полиција морала да буде наоружана. Имамо велике проблеме на улицама града, посебно са дивљом трговином. Ношење оружја било би превентивно, али свакако да би могли да га користе у самоодбрани у случају да их неко нападне, што се догађало небројено пута – каже Владан Луковић, бивши секретар за инспекцијске послове, додајући да би постојала строга правила о томе када оружје може да буде употребљено. Луковић најављује и драстично повећање казни, као и то да ће комунални полицајци моћи привремено да одузимају робу, што тренутно инспекција није у могућности.

– Стање у престоници промениће се тек када почнемо да користимо драстичније мере. Када двојици нелегалних трговаца код Видиковачке пијаце одузмемо камионе неће се ни други више тиме бавити, нема друге могућности, казна је апсолутно нужна – истиче Владан Луковић.

Иначе, у Подгорици и другим градовима Црне Горе они су на улицама још од прошле године и њихове ингеренције су све веће. Црногорски комуналци не носе ватрено оружје, њихове униформе су тамноплаве, а део свакодневне одеће су и капе и посебне светлоплаве кошуље. Док су на дужности носе и посебну значку службе, истакнуту на видном месту. Њихови помоћници, такозвани надзорници, имају тамносива одела и помажу колегама старијим по надлежности у пословима контроле паркирања, депоновања смећа, снабдевања водом, реда око пијаца. Казне које Црногорци плаћају за непоштовање налога и решења комуналних полицајаца су папрене. За кршење прописа плаћају минимално десетоструки износ најмање плате у овој држави. У Загребу ове службе постоје већ неколико година, а однедавно помажу им и посебни извидничари који су, такође, на платном списку градске скупштине. Главни град Хрватске иначе важи за један од најчистијих европских метропола, а да би био још уређенији ови људи, по налогу градоначелника, помажу полицајцима тако што дежурају у парковима и пријављују оне који бацају отпатке, паркирају се где стигну или не чисте за својим кућним љубимцима.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.