logo

Актуелности

Дан жалости због смрти Бриса Татона


Градоначелник Београда, Драган Ђилас, је поводом смрти трагично настрадалог држављанина Француске Бриса Татона којег су 17. септембра на Обилићевом венцу хулигани дивљачки претукли, прогласио среду, 30. септембар, за Дан жалости на територији града Београда. Органи, организације и друга правна лица која истичу заставу дужни су да, према Закону о обележавању Дана жалости, заставу Републике Србије спусте на половину јарбола.

Послодавци су дужни да на Дан жалости омогуће запосленима да у исто време, минутом ћутања, одају пошту преминулом. У образовним установама Дан жалости се обележава минутом ћутања на првом часу, а програм наставе на часу музичког образовања прилагођава се Дану жалости. Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме и радиодифузне организације дужни су да своје садржаје и програме прилагоде Дану жалости.

Више десетина Београђана упалило је током јучерашњег дана свеће и положило цвеће испред Француске амбасаде, а на једном од венаца писало је Опрости. Србија.

Градоначелник Драган Ђилас упутио је изразе саучешћа породици француског држављанина Бриса Татона.

" Све Београђане и мене лично дубоко је потресла и веома ражалостила вест о смрти вашег сина Бриса Татона. Примите изразе мог најдубљег саучешћа у вашем неутешном болу. Београђани неће заборавити овај трагичан догађај и чуваће успомену на вашег сина као невину жртву обесних младића који су својим безумним чином окаљали овај град ", наводи се у телеграму.

Градоначелник Драган Ђилас телеграм саучешћа упутио је и амбасадору Француске у Београду Жан-Франсоа Тералу. Највиши државни званичници, министри и политичка јавност Србије најоштрије су осудили напад хулигана на француског држављанина и најавили одлучну борбу против свих који позивају на насиље. Председник Србије Борис Тадић поручио је да ће починиоци тог тешког убиства, како ће овај случај сада бити третиран и за који је предвиђена казна од 40 година затвора, бити најоштрије кажњени.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.