logo

Актуелности

Усвојен ребаланс градског буџета - Младеновцу мање 51 милион

Усвојен ребаланс градског буџета - Младеновцу мање 51 милион Одборници Скупштине града донели су јуче Одлуку о ребалансу буџета града за 2009. годину. Према другом овогодишњем ребалансу, буџет града се састоји од текућих прихода и примања у износу од око 51,76 милијарди динара, текућих расхода и издатака од 63,43 милијарди и буџетског дефицита од око 11,67 милијарди динара.

Скупштина града усвојила је и нову одлуку о обиму средстава за вршење послова града и градских општина и утврђивању прихода и примања који припадају граду, односно градским општинама у 2009. години, као и нову одлуку о локалним административним таксама. После првог, јунског ребаланса буџета Београда, за општину Младеновац је предвиђено 609,3 милиона динара док је јучерашњом одлуком тај износ мањи за 50,9 милиона, односно износи 558,4 динара.

Иначе, већина општина има вишак новца у буџету који им омогућава да реализују пројекте до краја године. Оне ће располагати са 11,2 милијарде динара, од чега ће са највише новца располагати Обреновац – око две милијарде динара и Стари град – 1,1 милијарда. Најмање средстава биће у Сопоту – 395 милиона динара и Вождовцу – 446,7 милиона динара.

Према речима Душка Никодијевића, помоћника градског секретара за финансије, ове одлуке имају за циљ да се сви буџетски ресурси расподеле и употребе на најбољи могући начин. Он је рекао да нико неће бити оштећен нити треба да брине да ли ће имати довољно средстава, већ ће само новац оних буџетских корисника који су мање ефикасни бити пренет онима који су ефикаснији у реализацији, односно да је изменом одлуке о расподели средстава општинама, прикупљено 1,33 милијарде динара али да ниједна општина није због тога у проблему и да ће моћи и убудуће да настави да извршава обавезе према грађанима.

Покривање буџетског дефицита Града планирано је из два извора, из примања по основу продаје финансијске имовине и из нераспоређеног вишка прихода од ранијих година, у укупном износу од око 5,59 милијарди динара и примања од домаћих и иностраних задуживања у износу од око 6,36.милијарди динара.

− Ова година је година економске кризе, година у којој смо имали много поремећаја, република је умањила свој трансфер, а са друге стране било је тешко организовати прикупљање средстава од пореза. Дошли смо и до податка да градске општине имају велики обим средстава која нису искоришћена током претходних година. Зато смо донели одлуку да додатно консолидујемо приходе у овој години и да "повучемо" један део неискоришћених општинских средстава. Наставићемо да свакодневно пратимо и приходе и расходе, и ако дође до поремећаја, радићемо још један ребаланс јер желимо да сваки динар буде искоришћен – рекао је, између осталог, Александар Антић, председник Скупштине града Београда.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.