logo

Актуелности

Затворено 245 градилишта

Затворено 245 градилишта Од ступања на снагу новог Закона о планирању и изградњи 11. септембра ове године, општински грађевински инспектори су на територији Београда затворили 222 градилишта и поднели 11 кривичних пријава против несавесних инвеститора и извођача за објекте до 800 квадратних метара. Градски грађевински инспектори, у чијој су надлежности објекти преко 800 квадрата, затворили су 23 градилишта и поднели 10 кривичних пријава.

– Дежурства су уродила плодом, мада још увек има несавесних инвеститора који мисле да им нико ништа не може. Очигледан несклад између броја затворених градилишта и кривичних пријава последица је "премештања" кривичног дела бесправне градње из Закона о планирању и изградњи у Кривични законик, чији члан 219а сада третира ову материју и предвиђа казне до осам година затвора за кривично дело наставка радова после доношења решења о обустави. Грађевински инспектори су читајући нови закон помислили да бесправна градња више није кривично дело, али се надам да смо и тај неспоразум отклонили – рекао је Зоран Костић , члан Градског већа.

До сада је највише затворених градилишта на подручју градских општина Сурчин (62) и Звездара (45), док на подручју Врачара није затворено ниједно.

На састанку градских челника са начелницима општинских управа средином октобра договорено је да се појача рад грађевинских инспектора на терену. Указано је и на неопходност поштовања налога градоначелника Драгана Ђиласа о увођењу дежурства инспектора радним данима у поподневним часовима и викендима. Начелницима општинских управа том приликом подељене су табле и траке којима ће бити означавано затварање бесправних градилишта.

Број телефона грађевинске инспекције на који грађани могу пријавити случајеве бесправне градње на територији Градске општине Младеновац је (011/8231-866 ). Бројеви телефона могу се добијти код оператера Беокома, на телефонској секретарици ове службе (0800-110-011), као и на сајту града Београда (www.beograd.rs).

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.