logo

Актуелности

ДИЈАЛОГ : Бранислав Јовановић

ДИЈАЛОГ : Бранислав ЈовановићНа гостовању у емисији "Дијалог", Телевизије Младеновац у петак 12. децембра, Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац, одговарао је на питања грађана, говорио о инфраструктурним радовима, ребалансу буџета, плановима општине за наредну годину као и шта је ове године урађено, шта завршено, а шта започето без завршетка и зашто. Преносимо изводе из интервјуа.

До сада су била два ребаланса буџета, а последњим Младеновац је остао "краћи" за око 50 милиона динара. Колико су успорени радови због ових ребалнса као и трећег који је најављен до краја године ?

− Нису радови у нашој општини успорени због ових ребаланса већ због техничких проблема који су успорили све оно што је кренуло да се ради. Сви инфраструктурни објекти стоје због прибављања техничке документације јер су од почетка године многе надлежности прешле на Скупштину града Београда. Тако да је ту процедура мало дужа и компликованија. Једини проблем који смо имали ове године је одустајање од комасације која већ 20 година стоји. Тог дела новца смо се одрекли код првог и другог ребаланса да би могли неке друге послове да урадимо. Ипак, покушаћемо комасацију следеће године да урадимо али као приоритет.

Код ребаланса буџета речено је да Младеновац није потрошио новац који је био опредељен, односно да нисмо искористили новац. То је ружна лаж јер ја бих волео да смо ми Лазаревац или Обреновац који имају стотине милиона на рачуну и којима је градоначелник на моје лично задовољство узео новац и пренео на Скупштину града, али ми то нисмо. Једна смо од најсиромашнијих градских општина тако да вишка новца сигурно није било.

Један од капиталнији радова је уређење зелене пијаце. Да ли се зна ко ће бити извођач радова и колико ће све коштати ?

− Главни инвеститор требало је да буде Грађевинска дирекција Србије али тај уговор због светске кризе није потписан, односно ГДС је одустала од посла уређења, тако да смо морали сами да кренемо. Тендер је расписан и закључен, један понуђач се јавио који је спреман да изгради објекат зелене пијаце. Ради се о идејном решењу стамбено - пословног комплекса од 20.000 квадрата са покривеном пијацом. Тренутно се завршавају договори са грађевинским предузећем "Ратко Митровић" из Београда који је понуђач. Прибављене су потребене сагласности и надам се да ако све буде ишло како треба већ почетком марта могу да почну радови. За то је један од предуслова изградња, однодно исправљање улице "Војводе Путника" која је започета и надам се да ће саобраћај до Нове године кренути новом траком ове улице. Комплекс зелене пијаце је огромна инвестиција за данашње време, јер направити 20.000 квадрата по цени од 500 до 1000 евра за квадрат оваквог објекта износи доста новца који треба уложити.

Улица "Николе Пашића" ?

− То мало парченце од стотинак метара већ полако улази у антологију. Остало је буквално само да се потпише пријава радова. Господин који је у Београду задужен за то обећао је да ће до данас то бити готово, али нисам хтео да га зовем како не би покварио себи викенд. Ипак питање је тренутка када ће бити потписано, а извођач је изабран и цео терен је спреман за радове.

Да ли ће бити градње социјалних станова и ван Београда ?

− Општина Младеновац је одавно предложила измену те одлуке. То тешко иде али ће се свакако десити. Мени је жао што смо прошле године пропустили прилику када је УНХЦР нудио зграду од 12 станова од који би шест требало да припадне нашој општини за смештај социјалних случајева, а шест за избегла лица али због непостојања градске одлуке то није могло да заживи.

Шта се дешава са улицом "Моме Стевановића" ?

− Изгубили смо драгоцено време због проблема са спорним објектом и правничким мишљењима која су се често мењала и када је све уређено "десио" се нови Статут. Сада ту дозволу за изградњу која је била издата на "ДИП" треба пребацити у Београд. Тај поступак је нажалост и даље у току али и то ће убрзо добити свој епилог.

По Статуту је замишљено остварење идеје равномерног развоја свих општина али сада је испало да због пројеката који стоје у Београду, то у суштини и не функционише како треба ?

− Мислим да многи блиски сарадници градоначелника покушавају да то не заживи. Свестан сам својих речи и смем то да објасним. Не могу да прихватим чињеницу да се папири за градњу 100 метара улице "Николе Пашића" решавају шест месеци. То је немогуће. Постоји Закон о управном поступку који је јасно дефинисао рокове за решавање предмета. Када бих вам рекао да је рок за решавање оваквог предмета 15 дана, а он се решава пола године онда нешто то није у реду. Неко је ту крив, и на то сам указивао више пута и овде и у Београду. Наше сугестије су биле добронамерне. Морам рећи да је примедба општине Младеновац на Статут била и да се Планови детаљне регулације ипак доносе овде. Сматрам да би се много брже радило и мислим да ће се Статут у том делу мењати. Другу ствар коју смо тражили је да израда услова за објекте до 800 квадрата остане у Младеновцу, али да не би било разлике међу општинама и то је отишло за Београд. Има мало проблема са људима који раде на том послу јер сматрам да морају бити мало више комуникативнији. Мислим да људи не желе да се то ради брже, а пример за то је изградња хипермаркета "Меркатор" од 10.000 квадрата која још стоји. Ипак, очекујем да ће до краја јануара следеће године и тај објекат почети да се гради.

Градоначелник је најавио изградњу УЛО хладњаче у Младеновцу, инвестицију од око милион евра ?

− Први пут смо ми почели мало другачије да размишљамо, пре свега Милан Ђорђевић који је непосредно задужен за пољопривреду. Почели смо од дељења расних свиња, садног материјала и колико смо били у стању то смо и радили. Издвојен је и новац за изградњу атарских путева што се показало као потреба наших пољопривредника. Вредност најављене изградње хладњаче је преко 100 милиона динара и још трају разговори да ли ће се градити једна или две, али сигурно је да ће се следеће године то завршити.

После усвајања закона о смањењу државне администрације како Општинска управа Младеновца стоји по том питању ?

− На састанку који је био у Београду на ту тему, питали су ме да ли у Младеновцу постоји вишак ? Рекао сам да постоји. Када су питали колико − рекао сам 50 %. Погледали су ме мало чудно и нису много коментарисали. По глави становника ми имамо тачан број радника у Општинској управи, али по залагању имамо 50% вишка. Без гриже савести, могу да кажем да половина запослених могу слободно да напусте зграду општине и да не ради више. Такође исказане су и жеље неких људи који сада чине власт да ти људи и даље треба да раде. Ово је врло лако рећи али треба испоштовати одређену процедуру. Било је много састанака, последњи пре месец дана са начелницима Општинске управе. Међутим, ако ви имате ситуацију да годину дана стоји крив знак и ако нико од комуналне инспекције то не види онда треба да добије отказ. Једном речју самоиницјатива људи који раде на тим пословима мора да буде много већа.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.