logo

Актуелности

Општинску управу напушта шесторо радника

Општинску управу напушта шесторо радникаСмањење државног апарата − тема о којој се дуго говорило, данас је обављена у Општинској управи Младеновца. Општинско веће је на данашњој седници једногласно и без расправе усвојило Предлог Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у управи градске општине Младеновац, што је била и једина тачка дневног реда. Према новој систематизацији шесторо радника биће проглашено технолошким вишком и у складу са законом биће им исплаћене отпремнине. После ове промене број запослених у Општинској управи ГО Младеновац сведен је на 97 радника.

Мирјана Симовић, начелник Општинске управе Градске општине Младеновац, рекла је да је републички парламент крајем прошле године донео Закон о рационализацији у државној управи и да је тај посао морао да се обави и по општинским управама, односно Градској управи Београда.

− Половином прошле године градоначелник Београда је формирао Комисију које је требало да утврди мерила и критеријуме за број запослених по Општинским управама у складу са површином територије општине и бројем становника. Пред крај прошле године Комисија је доставила ГО Младеновац допис којим смо обавешетни колико запослених наша Општинска управа треба да има. Како је од 27. децембра 2009. почела примена Закона о матичним књигама, послови матичара су прешли у надлежност Града Београда као јединице локалне сампуправе. Због тога, али и због мера рационализације, ми смо морали да направимо нови акт о систематизацији радних места, односно сведемо број радника на оптимум неопходан за нормално функционисање Општинске управе − рекла је Симовићева.

Она је истакла да је према Закону о рационализацији параметар за утврђивање броја радника био и број становника према последњем попису из 2002. године према којем је на територији општине Младеновац било 52.800 становника.

− Иако се стање од тада променило ми смо морали да се руководимо овом бројком јер нови попис тек треба да се обави. У складу са свим овим одредбама ми смо били обваезни да до 11. јануара усвојимо нови акт о систематизацији и да га упутимо градоначелнику Београда ради утврђивања да ли је општина Младеновац поступила по задатим критеријумима. Данас смо то урадили и у овом тренутку је у Општинској управи запослено 93 радника. Одређени број запослених, услед примене Закона о матичним књигама, су остали нераспоређени и биће проглашени технолошким вишком, односно биће им исплаћена адекватна отпремнина. Дакле, вишак је шесторо запослених који су радили на пословима матичне службе, односно шефови месних канцеларија − каже начелник Општинске управе и напомиње да је вишак радника далеко мањи за разлику од других градских општина попут Савског венца са 77 радника вишка или Раковица са 54 прекобројнх радника.

− Чињеница је да смо ми још од 2005. године спроводили мере рационализације, тако да смо већ свели број запослених на ону меру која је неопходна за нормалан рад. Мислим да ћемо уз додатно ангажовање моћи да обављамо све послове за које смо надлежни, пре свега на задовољство грађана општине Младеновац.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.