logo

Актуелности

Стигао новац за проширење азила

Стигао новац за проширење азилаГрад Београд, односно Секретаријат за стамбене и комуналне послове одобрили су 8.000.000 динара за проширење капацитета младеновачког азила за псе. Након завршетка радова, азил ће са садашњих 130 животиња моћи да прими преко 400 паса . Према речима Милана Ђорђевића, члана Општинског већа за пољопривреду, новац је пребачен на рачун општине, а азил ће бити комплетно завршен и опремљен у наредних неколико месеци. Ђорђевић каже да ће по завршетку објекта Младеновац добити један од најмодернијих азила у овом делу Балкана.

Неконтролисани прилив паса луталица на Младеновачким улицама, одавно се издвојио као један од највећих комуналних проблема наше општине. Упркос досадашњим напорима да се њихов број смањи, чопори у центру града, парку и градским насељима стално се повећавају што изазива оправдану бојазан грађана али неретко доводи и до дивљачког убијања животиња од стране појединаца. Ђорђевић сматра да ће од ове године почети процес којим ће се пси луталице свести на нормалан број.

− На последњем састанку са Владимиром Терзиним и људима из Секретаријата за стамбене и комуналне послове препозната је наша инцијатива упућена Скупштини града Београда да нам се помогне у проширењу нашег азила за псе. Одобрено нам је 8.000.000 динара које ће бити утрошена на основу нашег дописа Секретатијату и градоначелнику Београда. Радови на изградњи хируршког и административног дела у нашем азилу су у току, а недавно смо посетили азил у Раковици како би видели њихова искуства и евентуално нешто променили и прилагодили нашем објекту.

Конкретно, ушло се у процедуру проширења азила на суседни плац што подразумева откуп парцеле и идејно решење за постављање "делта кућица" . Ради се о боксовима са хидро и термо изолацијом који су предвиђени за смештај 10 животиња и ту ће већи проблем бити како спарити те животиње да се не нападају. Очекујемо да у нередних неколико месеци азил буде комплетно завршен и опремљен што значи да ћемо повећати укупан капацитет азила на преко 400 животиња, са садашњих максималних 150.

Након завршетка азила приступиће се формирању професионалне зоотехничке службе али је предвиђено и присуство Друштва за заштиту животиња чији посао на удомљавању неће бити занемарљив. То ће бити место на којем ће морати да се газдује на озбиљан начин заснован на науци и струци. Проблем ће се решавати по концентричим круговима, тако да ће се прво решити проблем града па после идемо на села и остали простор и у периоду од неколико година број животиња ће се свести на нормалну цифру јер животни век пса на улици није дужи од неколико година. Суштина је да имамо озбиљну службу које ће решавати пороблем пре свега Младеновца, али са обзиром на капацитете и суседних општина − рекао је Ђорђевић.

Међутим, према Ђорђевићевом мишљењу, проширењем капацитета решава се само један део проблема јер уколико се не стави под контролу прилив животиња са стране и овакав азил неће бити од великог заначаја.

− Имамо псе који живе на улицама и који имају људе који их негују и хране и ти пси морају бити стерилисани и видно обележени и уколико не предстваљају опасност за људе остаће ту где јесу. Ми знамо који су то пси, али нама се драстично повећава број животиња са стране . Мислим да ћемо формирањем комуналне полиције добити и ту врсту контроле како би решили и тај проблем са групама, породицам и поједницима за које постоје основане сумње да доносе животиње. Пси који су агресивни, болесни, не припадају нашој територији или су преко оног броја који је нормалан за улицу ће бити задржани у азилу − напомиње Ђорђевић и додаје да ће се почети са интензивном медијском капмањом и едукацијом око удомљавања животиња.

Да је едукација заиста потребна уверили смо се и сами када смо приликом посете азилу затекли једну породицу која је дошла са жељом да удоми пса. Од питања "јел опасан" до питања "колико се плаћа" видели смо колико је и само удомљавање непознаница за наше суграђане. У суштини сама процедура је врло једноставна. Довољно је да заинтересовани грађани за удомљавање пса из азила имају жељу да се о животињи одговорно старају. Сви пси су здрави и чиповани, а једина процедура која се обавља на лицу места, по избору животиње, је уговорни превод пса на новог власника.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.