logo

Актуелности

Послодавци Младеновца прославили први рођендан

Послодавци Младеновца прославили први рођенданКада се ради о привреди прави повод за славље је обично отварање нове фабрике или успешна приватизација постојеће али, на жалост, Младеновчани су одавно заборавили шта то беше. Са овим су се сложили и данашњи слављеници, Унија послодаваца Србије − Послодавци Младеновца, чији је председник Драган Дедић рекао да данас нема превише разлога за славље.

Уз госте из Уније послодавац Србије, Привредне коморе Србије и Београда, Градске општине Младеновац и предузетника из Србије и Младеновца, послодавци Младеновца су данас радно обележили прву годишњицу постојања. Након пријема код Дејана Чокића, заменика председника општине, одржана је трибина − " Растерећење привреде малих и средњих предузећа и предузетништва, начин изласка из економске кризе и поспешење привреде градске општине Младеновац ".

Добродошлицу гостима и успех у даљем раду Послодавцима Младеновца, у име Градске општине Младеновац, пожелео је Дејан Чокић , заменик председника општине.

− Као заменик председника општине али и као послодавац волео бих да данас имамо више разлога за славље. Нису потребне велике економске анализе да би видели у каквом је стању младеновачка привреда. Довољно је погледати у лица хиљада наших суграђана који су остали без посла и довољно је сетити се нашег надвожњака који је некада пун радника који одлазе и враћају се са посла, а данас је, нажалост, аветињски пуст.

Међутим, од сећања на старе дане нема много користи. Много тога се изменило у нашој држави и сада смо ту где јесмо − поново на почетку. Иако су локалној самоуправи одузете многе надлежности наша најважнија обавеза пред грађанима је борба за привлачење послодаваца и отварање нових радних места. Ова борба може да се добије само ако постигнемо јединство на истом фронту − јединство државе, општине, синдиката и послодавца. Свако ново радно место биће по једна добијена битка, а свака добијена битка приближиће нас победи − да пробудимо привреду Србије и да вратимо живот у младеновачке фабрике − рекао је Чокић.

Драган Дедић , председник УПС Послодавци Младеновца, је рекао да ова организација окупља 1.217 предузетника у нашој општини. Он је додао да је намера и циљ да се дође до боље егзистенције и за послодавце и за грађане.

− Младеновац је некада био један од водећих привредних градова, а сада смо дошли до дна. Овог момента у нашем граду рентабилно послује три предузећа. То је "Маковица", млекара "Границе" и до јуче "Минел Трафо". Кад кажем до јуче то значи да су се огромна дешавања одиграла у овом предузећу тако да ми више не знамо шта је. Мислим да баш због свега овога данашњи дан и нисмо требали да назовемо прославом али права намера нам је да на једном месту окупимо све значајне факторе и да кренемо са сарадњом и радом − нагласио је Дедић.

Небојша Атанацковић , председник Уније послодаваца Србије, изјавио је да Послодавци Младеновца спадају у неколико најуспешнијих локалних организација које Унија има у Србији као и да су постали пример успешног организовања и за друге општине.

Миодраг Николић , потпредседник Уније послодаваца Србије и власник и директор новосаграђене фабрике "FEMAN", је рекао да је данашња ситуација слика данашње власти коју уопште не интересује привреда.

− Ако стварно мислите да је у Јагодини, гледајући нашу телевизију "Палма плус" далеко боље него код вас варате се. Осим што је председник општине учинио нешто за села, али зато се привреда распада. Пре неки дан је због неликвидности и недостатка инвестиција затворена велика "Металика" са преко 200 радника која је имала врхунске производе. Мислим да смо ми криви и сматрам да је "минут до 12" да кренемо у протесте. Зашто − када су покушали да уведу фискалне таксе таксистима протестом је затворено, тако је било и са адвокатима. Где смо ми ? То је наш следећи задатак, да се удружимо и да кренемо у жестоку борбу јер је то једини начин да спасемо привреду. Амбијент у којем послујемо је хаотичан са енормно високим захватима и то спречава стране инвестиције − рекао је Николић.

Љиљана Божовић из Привредне коморе Београда је истакла да је до недавно постојало велико интересовање младеновачких предузетника у удруживање преко Привредне коморе Београда који је својевременео отоврио Бизнис инфо центар. Она је додала да је то у последње време замрло, али да постоји иницијатива да комора Београда поново покрене тај процес.

Бошко Савковић , генерални секретар Уније послодаваца Србије, се обратио локалној власти у Младеновцу са саветом да се оформи општински економско - социјални савет.

Наша искуства су да у оним општинама где постоје овакви Савети је много мање несклада у раду. Ви господине Чокићу имате искуства у привреди, али мислим да политичари немају осећај за оно што се у привреди дешава, а и често радници не схватају какве проблеме има послодавац. Онда се у том троуглу стварају непријатељи. Мислим да овде у Младеновцу као локална власт требате део проблема да пребаците и на друга два социјална партнера, синдиката и послодавце. Тада ће се и они осетити уваженим, а да ће моћи да вам помогну у решавању проблема. Организовањем се везујете са Републички економски савет и проблем који ви изнесете на општинини има пролаз ка горе − рекао је Савковић и додао да у политици морамо имати што више људи из привреде.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.