logo

Актуелности

Почеле припреме за обуку првих комуналних полицајаца

Почеле припреме за обуку првих комуналних полицајаца Почело је подношење докумената за пријем првих 111 комуналних полицајаца, који ће бити задужени за увођење реда на улицама престонице. Кандидати морају да имају најмање средњу стручну спрему, а обука ће трајати 400 часова. У Београду је планирано да буде 320 нових градских службеника, а још није познато када ће бити расписан следећи јавни позив за пријављивање кандидата.

Према речима Слободана Шолевића , члана Градског већа, конкурси ће се одвијати у неколико циклуса, јер не постоји могућност да Београд одмах пошаље све на обуку, с обзиром на то да ће доћи кандидати и из других градова.

Факултетска диплома потребна је само онима који ће да конкуришу за место шефа организационе јединице и његовог помоћника, док је осталима довољна средња стручна спрема.

Припадници нове градске службе, која ће сарађивати и са полицијом и са градском инспекцијом, биће задужени за одржавање комуналног реда, заштиту јавних површина од бесправног заузећа као и за спречавање нелегалне продаје. Такође, у надлежности ове службе биће и контрола уклањања снега и леда са улица, а мораће да спрече и просјачење у главном граду. Припадници нове службе носиће униформе тегет боје, шапку са грбом Београда, а на рукавима и грудима имаће натпис - "комунална полиција".

Девојке ће моћи да бирају хоће ли носити панталоне или сукње. Службена возила биће беле боје, са натписом "комунална полиција", имаће светлосну сигнализацију, а предвиђено је да полицајци, осим униформе, задуже и службене палице, као и средства за везивање. Имају и овлашћења да изрекну новчану казну на лицу места, поднесу захтев за покретање прекршајног поступка или пријаву за учињено кривично дело. Напад на њих, третираће се као напад на службено лице. Предвиђено је да на 5.000 грађана буде један комунални полицајац.

Како је у недавном гостовању на ТВ Младеновц изјавио Зоран Костић , члан Градског већа, на јавни конкурс ће моћи да се јаве само они који испуњавају услове.

− Очекивања су да од заинтересованих можда само петина може да прође тај здравствени тест способности што је услов да се конкурише. Они који прођу лекарски преглед, постају кандидати за комуналне полицајце који ће се упућивати на обуку у наставне центре МУП - а. Могу да кажем да је данас први дан обуке прве класе комуналних полицајаца који нису изабрани на конкурсу већ су до сада радили у градовима на сличним пословима.Отуда и то искуство јер је од 18 кандидата које је Град упутио на лекарски преглед свега четворо прошло. Обука траје 70 дана и после полагања испита кандидат постаје ком. полицајац.

Очекивања су да тек у септембру имамо прве зачетке те службе. Што се тиче Града Београд очекује се да ће та служба бити формирана до средине следеће године и она ће у шест сектора покривати територију Града. Рецимо 350 комуналних полицајаца када се поделе на територију града, ако један од сектора буде Вождовац, Сопот, Гроцка и Младеновац ту ће радити 60 полицајац што значи да ће условно речено у једној смени само трећина моћи да буде на улици. Значи, да за ту територију која је велика имамо двадесетак људи. Ако схватите да Вождовац, Сопот, Гроцку и Младеновац треба да покрије 20 људи потпуно вам је јасно да они неће моћи да буду на сваком ћошку и да хватају оне који истоварују шут или отпад. Моја очекивања су сасвим реална. Они ће растеретити редовну полицију од послова за које су нам до сада били неопходни, пре свега асистениције при извршењима и непрописног паркирања − истакао је Костић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.