logo

Актуелности

Три председника положили венце у Малом Пожаревцу

Три председника положили венце у Малом ПожаревцуПредседници три Градске општине, Младеновца, Сопота и Гроцке, Бранислав Јовановић, Живорад Милосављевић и Радован Тодоровић, положили су данас венце на спомен обележје у Малом Пожаревцу, месту где је немачки окупатор 1943. године починио један од најстрашнијих злочина на простору северне Шумадије.

Грађани, родбина, потомци, ученици као и представници општинских делегација СУБНОР – а такође су одали почаст родољубима из ове три општине који су на овом месту 26. маја 1943. године стрељани. Фашистички окупатор на данашњи дан, пре 67 година, довео је 125 заробљеника из логора Бањица који су у знак одмазде на овом месту погубљени.

У име овогодишњег домаћина скупа присутнима се обратио Радован Тодоровић, председник Градске општине Гроцка. Он је нагласио да овим окупљањем евоцирамо сећање на време када се слобода плаћала животом.

− Дуго ће се памтити 26. мај 1943. године као дан који је многе породице завио у црно. У архиву Института за изучавање историје радничког покрета Србије стоји САОПШТЕЊЕ немачке Фелдкоманде од 26. маја 1943. које гласи : "На дан 13. маја 1943. године, на станици Дражањ − Шепшин, срез Грочански, нападнути су из заседе од стране комунистичких бандита немачки војници. Том приликом погинула су двојица, а један рањен. Као одмазда за овај злочин данас је стрељано 125 комуниста и њихових јатака из среза Грочанског, Младеновачког и Космајског. У потпису − Фелдкомадант".

Сви они су доведени из Бањичког логора, а већину су чинили млади и образовани људи пред којима је тек био живот. Њихова жртва вредеће онолико колико будемо умели да је разумемо и ценимо − рекао је Тодоровић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.