logo

Актуелности

Први пут на летовању

Први пут на летовањуГрад Београд обезбедио је бесплатно летовање за 700 деце из материјално најугроженијих породица у објектима Центра дечјих летовалишта града Београда на Тари, Руднику и Гочу. Захваљујући овој акцији 41 малишан из наше општине боравиће до 10. до 17. августа у Митровцу на Тари, на надморској висини од 1.100 метара где их очекује прегршт занимљивих садржаја. За највећи број деце ово ће бити први пут да иду на летовање. Да би им предстојеће летовање, које жељно исчекују, било што пријатније Градска општина Младеновац побринула се да свако дете пред пут опреми новом гардеробом.

Наши најмлађи и најсиромашнији суграђани имаће тако прилику да бар за тренутак напусте сивило свакодневице испуњено сталним родитељским свађама око новца, поцепаним патикама, прекратким изношеним панталонама старије браће и чежњивим погледима према свему ономе без чега ће им проћи детињство. Ипак, захваљујући сарадњи неколико институција није тешко претпоставити о чему ће малишани на јесен писати када им учитељице задају чувену тему "Како сам провео лето".

Зорица Павловић , руководилац младеновачког одељења Центра за социјални рад, каже да су ову акцију града Београда помогли Градска општина Младеновац и Дом здравља.

− Наша деца путују од 10. до 17. августа у Митровац на Тари, а решењем Бранислава Јовановића , председника Градске општине Младеновац, одобрена је једнократна помоћ из буџета од по 2.000 динара за свако дете. Такође, Дом здравља нам је изашао у сусрет тако што ће недељу дана пред полазак наменски организовати систематски преглед за децу. Тако да ће наша деца из Младеновца и околних села узраста од 5 до 12 година потпуно опремљена у пратњи четворо васпитача из Центра за социјални рад отићи на Тару − каже Павловићева и додаје да су критеријуми били материјални статус породице, здравствени статус деце али и успех у школи.

Иначе, квоте које су распоређене по београдским општинама за број деце могу послужити и као један од показатеља социјалне слике београдских општина . Тако ће поред четрдест најсиромашнијих малишана из Младеновца, исто толико ићи из Гроцке и Раковице наспрам тринаесторо деце из општине Стари град.

Искористили смо прилику и са нашом саговорницом поразговарали о садашњој и будућој сарадњи Центра за социјални рад и Градске општине Младеновац.

− Сваку акцију коју организује Градски центар за социјални рад чини то уз велику подршку, помоћ и сарадњу са другим локалним институцијама. Пре свега ту мислим на Градску општину Младеновац, Дом здравља, Дневни боравак. Још један пример те сарадње за коју се надам да ће бити остварена је и изградња једног облик ургентног збрињавања жртава породичног насиља, односно тзв. Сигурне куће . Општина је финасирала израду пројекта, али комплетна изгрдња превазилази материјалне могућности наше општине и ту очекујемо помоћ, пре свега, града Београда. Надамо се да ће то бити у неком у наредних ребаланса градског буџета, или бар у буџету за следећу годину.

Такође, планирамо пре зиме да помогнемо породице које су на нашој евиденцији, нарочито оне којима је искључена струја , а ради се о људима који имају огромна дуговања и ни један буџет не може да им помогне и многима је испорука струје обустављена. Пре свега за те људе, који чекају зиму, без струје покушаћемо да у сарадњи са општином обезбедимо бар минимална средства како би им обезбедили дрва да прегурају зиму − истиче Павловићева.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.