logo

Актуелности

Нови знакови поред школа

Нови знакови поред школаПрема најавама из градског Секретаријата за саобраћај до почетка наредне школске године у зонама свих школа на територији града Београда биће постављен нови саобраћајни знак, којим је предвиђена брзина кретања до 30 километара на сат. Како каже први човек овог секретаријата, Драгољуб Ђаконовић, у зонама школа где су потребне додатне мере биће постављене виброакустичне траке, које при проласку возила вибрирају, стварају звук и опомињу возаче да улазе у зону где треба да повећају будност и пажњу.

Додатне безбедносне мере су и светлоодбојни маркери, као и противклизна подлога, која повећава трење између пнеуматика и подлоге, а која возачу даје неуобичајен осећај, због чега аутомобил не клизи глатко, али и услед чега се смањује траг кочења.

– Нови закон о безбедности саобраћаја препознаје зону школе као посебно значајну са становишта безбедности деце у саобраћају, а тај знак је један од знакова које предвиђа нови правилник о саобраћајној сигнализацији. Нови знак, на коме се налазе деца која трче с торбама у рукама, обавештава возаче да се зона школе налази у непосредној близини. Брзина кретања возила у зони школе у насељу је ограничена до 30 километара на сат, а ван насеља до 50 километара на сат у времену од 7 до 21, осим ако саобраћајним знаком време забране није другачије одређено. Саобраћајна полиција ће кажњавати несавесне возаче који прекораче брзину у тим зонама, без обзира на то што не стоји експлицитно знак 30 – рекао је Ђаконовић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.