logo

Друштво

Међународни дан избеглица

Међународни дан избеглица, 20. јун, Србија дочекује у врху европске и светске листе према броју избеглих и прогнаних. Статистика показује да је Србија са око 300.000 избеглих и прогнаних прва у Европи и 12. у свету.

Избегличка удружења указују да и даље нису решени проблеми Срба који су у сукобима деведесетих година прошлог века прогнани из Хрватске. Удружења тврде да избегли Срби још нису успели да остваре имовинска права и врате се у Хрватску, а од европских званичника траже да с Хрватском разговарају о решавању наведених проблема пре њеног званичног приступања Европској унији. Избеглички статус има још 65.000 људи, док је већина осталих узела личне карте и држављанство Србије. У овом тренутку расељених лица са Косова и Метохије је 210.000.

Највећи проблем избеглица у Србији, и петнаест година након рата у бившој Југославији, је решавање стамбеног питања и материјалне егзистенције, па држава новим законом покушава да побољша њихов положај. Иначе, према званичним подацима Комесаријата у Младеновцу тренутно живи 5.094 избегла лица и 557 грађана са избегличким статусом.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.