logo

Друштво

Производња флашираних вода све уноснији бизнис

Производња флашираних вода све уноснији бизнисПроизводња воде за пиће постаје један од најуноснијих послова у Србији, а само у прошлој години та грана остварила је приход од 190 милиона евра. И произвођачи признају да је реч о профитабилном бизнису и то поткрепљују податком да је у 2008. години продато 650 милиона литара природне изворске, минералне и газиране воде, а 68 милиона литара било је пласирано на страна тржишта.

У Удружењу произвођача минералних вода, тврде да због раста тржишта које код нас премашује и десет одсто, као и светског тренда раста од пет одсто на годишњем новоу, све је више привредника заинтересовано да уђе у тај бизнис. То увећава конкуренцију у том сектору, па произвођачи који су већ у грани, кажу да не треба занемарити велике трошкове маркетинга и дистрибуције.

Иако на потрошњу флашираних вода директан утицај има стандард грађана, перспективу тој делатности даје чињеница да чиста пијаћа вода у свету постаје капитални ресурс. Дуго најављиван рат великих компанија над природним извориштима, започео је пре неколико година, а садашњи биланс је да највећим бројем извора располажу четири највеће компаније - Нестле, Кока кола, Даноне и Пепси. У њиховом власништву налази се око 80 одсто вода у свету.

Упркос томе што су резерве чисте пијаће воде у Србији као и свуда у свету, ограничене, домаћи стручњаци одбацују опасност пресушивања тих извора у блиској будућности. Кажу да код нас постоји више од три стотине изворишта пијаће воде, од чега је мање од петине у експлоатацији. Ако се том броју додају и лековите, термалне и минералне воде, онда број локалитета премашује 400, а тек десети део тог потенцијала доспева на линије за флаширање или се користи за потребе бањског лечења. Уз то, и чињеница да су ти извори у поседу 32 фирме које се баве пуњењем и дистрибуцијом вода, указује да не постоји опасност од прекомерне експлоатације.

Али, судећи по садашњем стању, осим раста потрошње на домаћем тржишту, нема наговештаја да ће производња бити интензивнија. Наиме, због високих трошкова извоз, осим у земље из најближег окружења, готово да није исплатив, јер је реч о кабастој роби, за коју према важећим параметрима, транспорт који премашује 500 километара није исплатив. Због тога, иако су домаће воде одличног квалитета, свега нешто више од десет одсто укупно произведених количина пласира се ван граница Србије, а у Удружењу произвођача вода подсећају да би се озбиљнијим извозним послом сматрале количине које би премашиле 200 милиона литара годишње.

Делови текста пренети из дневног листа "Данас"

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.