logo

Друштво

Обележен Дан ослобођења Младеновца

Полагањем венаца на спомен обележја у Младеновцу и Међулужју, Општински одбор УБНОР - а организовао је свечаност поводом 12. октобра – Дана ослобођења Младеновца.

Након полагања венаца на споменик палим борцима у Првом светском рату, спомен бистама Иве Лоле Рибара и Милосава Влајића, као и споменику у Међулужју, одржана је свечана академија у сали "др Елси Инглис". Испред градске општине Младеновац, венац је положио Дејан Вићовац, члан Већа за пољопривреду и привреду. Венце су такође положили и представници Удружења за неговање традиције ослободилачких ратова 1912-1918. године, Александар Вулин, директор владине канцеларије за Косово и Метохију, делагације СУБНОР-а Београда, Јагодине, Бора, Барајево и Батајнице као и делагације општина Сопот и Гроцка.

Јасминка Прокић, помоћник председника општине Младеновац, рекла је да очување традиције и подсећање на значајне историјске догађаје представља део мисије опстанка српског народа.

– Удружење бораца народно-ослободилачког рата Младеновца на најбољи начин обавља ову мисију и у име грађана Младеновца хвала им на томе.

Генерал Мићо Грубор, заменик председника Републичког одбора СУБНОР-а, честитао је грађанима Младеновца 12. октобар Дан ослобођења од фашистичког окупатора.

–  СУБНОР Србије ојачао је и јача иако је издржао велику офанзиву на себе у последњих десет година. Драго нам је да представници општине прихватају историјски значај и вредности ослободилачке борбе. Данас је то врло значајно с обзиром да се они који прате фашистичку идеологију буде и све гласније покушавају да наметну те труле вредности које сви народи у нашој земљи одбацују и осуђују. Имамо покушаје да се издајници изједначавају са жртвама, да се четнички покрет изједначава са партизанским народно-ослободилачким покретом иако Уставни суд сматра да је то незаконито. Наставићемо борбу јер не можемо да се миримо са чињеницом да се изједначавају они који су клали свој народ са онима који су га бранили. Наш задатак је да бранимо истину о том рату. Потребна нам је млада снага, ваши потомци да би смо успели у тој борби – рекао је Грубор.

Борбе за ослобођење Младеновца почеле су 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја. У ослобађању Младеновца и околине учествовале су јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије под командом генерала Жданова. Немачке трупе састављене од јаких пешадијских снага, мањих тенковских јединица наоружане "панцерфаустима" и противтенковске артиљерије, пружале су жесток отпор на правцу Топола – Младеновац – Београд. Здружене јединице Народно ослободилачке војске и Црвене армије упутила су се ка Младеновцу да би 12. октобра око 17 часова избиле пред град. Најпре је пробијена одбрана на источној ивици Младеновац и започео је продор ка северном делу града, али је непријатељ јаком минобацачком ватром зауставио напредовање. На јужној ивици Младеновац, уз речицу Луг, немачке јединице су припремиле одбрамбену линију. Артиљерија Црвене армије извршила је јак напад након чега су тенкови уз јаку митраљеску ватру прешли у муњевит напад. Код непријатеља се створила паника и у ноћи 12. октобра Младеновац је био ослобођен од непријатеља, а мост на Лугу разминиран. Пут ка Београду био је отворен и престоница је осам дана касније ослобођена.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.