logo

Друштво

Делегација општине Младеновац у Врању

Поводом Дана Медицинске школе "Др Изабел Емсли Хатон", Град Врање јуче је посетила делегација градске општине Младеновац.

Врање су посетили Милош Стојановић, заменик председника градске општине Младеновац, Момчило Савковић, заменик председника Скупштине, Дејан Вићовац, члан Већа, Јасминка Прокић, помоћник председника и Драган Ђукић, заменик директора Туристичке организације Младеновца. Свечаностима су присуствовали и представници Српске православне цркве, Војске Србије и врањских предузећа и установа.

Током посете делагација из Младеновца је са руководством Града Врања на челу са градоначелником Зораном Антићем, разговарала о могућностима проширивања сарадње и успостављања чвршћих веза између Града Врања и градске општине Младеновац.

Делегација општине Младеновац је током посете Медицинској школи "Др Изабел Емсли Хатон", где је свечано обележен Дан школе, положила цвеће на спомен обележје посвећено др Хатон, као и на споменик "Жене Шкотске" испред Дома здравља, где је такође приређен свечани програм.

 

 

 

Др Изабел Емсли Хатон, шкотска лекарка психијатар, стигла је у Врање са Солунског фронта 1918. године, када су градом харали пегави тифус и шпанска грозница.

Са 11 лекара и 40 медицинских сестара поставила је основе здравствене заштите у Врању и помогла је у оснивању локалне цивилне болнице за коју је оставила опрему и хируршке инструменте.

Медицинска школа у Врању, која од 2011. носи име др Изабел Емсли Хатон, је наставак њене идеје да се у Врању оснује школа за медицинске сестре.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.