logo

Друштво

Криминалци празне џепове мобилних претплатника

Криминалци празне џепове мобилних претплатника Београд - Преваре преко мобилних телефона, које почињу са поруком о пропуштеном позиву из иностранства, познате су већ годинама у свету, а све више су заступљене и у Србији. Суштина преваре се састоји у томе да на мобилни телефон постпејд претплатника, односно корисника који телефонски рачун плаћа преко рачуна, стигне СМС порука из иностранства, углавном из Италије, Немачке, Шпаније, али и из Русије, о пропуштеном позиву.

Када мобилни претплатник позове тај број, са рачуна му се скида и до 100 евра по позиву. Од овакве преваре ређе страдају припејд корисници, јер се не дешава често да на рачуну имају више од 300 динара. Мобилни оператери из наше земље кажу да не постоји могућност да спрече ове преваре.

− Добила сам поруку путем мобилног телефона о пропуштеном позиву са непознатог броја из иностранства. Окренула сам да проверим ко ме је звао и јавио ми се говорни аутомат на страном језику. Када ми је стигао рачун за телефон, закључила сам да је позив коштао знатно више него што је то уобичајено. Поново сам добијала исте поруке, али се нисам јављала − каже Марија из Београда, једна од "жртава" ове преваре.

Саша Прибићевић из Друштва за борбу против превара, каже за Данас да позивање ових бројева може коштати и више од 100 евра. Како објашњава, реч је о бројевима из различитих земаља, а често су то били позиви из Италије, Шпаније и Немачке. Прибићевић додаје да веће материјалне штете могу имати постпејд корисници, јер позив код припејд корисника не може коштати више него што имају кредита. Он додаје да по том питању преварени не могу никог да туже, јер су сами назвали одређени број.

Сва три оператера мобилне телефоније у Србији - Теленору, Телекому и Випу, наводе да нису примали жалбе корисника по том питању, али да су упознати са таквим преварама. Према њиховим речима, не постоји могућност оператера да блокира такве позиве и спречи овакве преваре. Мобилни оператери саветују своје кориснике да буду опрезни и да не узвраћају позиве на непознате међународне бројеве, поготово уколико немају никога у тим земљама одакле долазе позиви.

Делови текста пренети из дневног листа "Данас" ; Аутор: Бојан Цвејић

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.