logo

Друштво

Сећање на Маутхаузен

 

 

Младеновчанин Драган Илић, син Миодрага Илића, бившег заточеника Концентрационог логора Маутхаузен, представљао је наш град и државу на обележавању 70-годишњице од ослобађања једног од најзлогласнијих логора нациситичке Немачке.

У време када обележавање победе над фашизмом и нацизмом све више представља једнодневну вест на медијским маргинама, посета месту као што је Маутхаузен има посебан значај, не само за жртве и њихове потомке, већ и за целу нацију.

Осим Илића који је представљао Младеновац и младеновачке жртве овог логора смрти, на обележавању је била и делегација потомака из Чачка. Ово су једина два града у Србији који су имали своје представнике. 

Као знак захвалности на помоћ општине Младеновац прилком одласка на обележавање ослобођења логора, Драган Илић је данас уручио Дејану Чокићу, председнику општине Младеновац, ручни рад чланова Српског клуба "Видовдан" из Линца.  

Како нам је Илић рекао, у Маутхаузену је било затворено седморо Младеновчана и један Аранђеловчанин. Иначе, коначан број жртава овог логора у којем су људи убијани робовским радом и квази научним експериментима над живим људима никада није тачно утврђен. Према непотпуним статистичким подацима тај број се креће око 120.000 мушкараца, жена и деце, међу њима преко 7.000 Срба.

Према Илићевим речима, Србија је достојно обележила овај датум.Делегацију Републике Србије, у чијем саставу је било и Удружење заточеника концентрационог логора Маутхаузен Србије, представљали су Душан Стоиљковић и Никола Јовановић, преживели заточеници, Тамара Ћирић, председник УЗКЛ Маутхаузен Србије и потомак заточеника, Драган Илић, син заточеника Миодрага Илића са супругом Горицом и ћерком Саром. Младомир, Горан и Стефан Бојовић, потомци заточеника Боја Бојовића, Милан Поповић, помоћник министра за рад, запошљавање , борачка и социјална питања, Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Аустрији, Владимир Новаковић генерални конзул Рпублике Србије у Линцу, Др. Дане Субошић, редовни професор Криминалистичко-полицијска академија и чланови Удружења српских клубова Горње Аустрије. Обележавању су присуствовали и питомци Криминалистичко-полицијска академије и војне академије Републике Српске. 

– Поред  централне прославе, делегација је обишла и логор и крематоријум у Гузену и Ебензеу где су у подземним тунелима била постројења за израду бомби Фау 1-10 и Месершмит. Такође, одата је пошта и нашим војницима страдалим у логору за Србе у Аустроугарској и војничком гробљу из Првог светског рата на гробљу у Ашаху.

Истовремено, ово је била прилика да се сазна истина о нацистичким злочинима у овом, једном од најстрашнијих логора у Другом светском рату и да се разгледају сачуване зидине, стражарске куле, бараке, крематоријум, гасне коморе, каменолом, степенице смрти и други објекти у Маутхаузену и његовим тзв. подлогорима у Гузену и Ебензеу у којима су заточеници из Србије и читаве Европе радили и страдали у подземним фабрикама за производњу најсавременијих немачких ратних оружја – рекао нам је Драган Илић. 

 Клубови "Кнез Лазар" из Гмундена и "Видовдан" из Линца су приредили пријем за све чланове делегације, културно уметнички програм и свечани ручак, а том приликом је у Линцу и отворена пригодна изложба стратишта Срба на простору Аустрије и других земаља као и на простору бивше Југославије у организацији Српског просвјетног и културног друштва "ПРОСВЈЕТА 1902". 

Испред делегације, присутнима су се обраћали наш амбасадор, генерални конзул и помоћник министра, а испред УЗКЛ Маутхаузен Србија председница Тамара Ћирић и члан председништва Драган Илић који су домаћинима уручили пригодне захвалнице.

Захваљујемо Драгану Илићу на уступљеним фотографијама које могу само делом да нам приближе смрт, бол, страхоте, мучења и понижења која су се одигравала иза зидина Маутхаузена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.