logo

Култура

"ОдабраНИ и уНИШтени"  Саплитање медиокритета

"ОдабраНИ и уНИШтени" – Саплитање медиокритета"
Драмски триптих "ОдабраНИ и уНИШтени", Народнг позоришта из Ниша, по текстовима драмских писаца Ивана Јовановића, Дејана Петковића и Марјана Тодоровића и у режији Кокана Младеновића изведен је синоћ на Позоришном фестивалу "Тетар у једном дејству".
У представи "ОдабраНИ и уНИШтени" играју нишки и београдски глумци, Александар Михаиловић, Нинослав Ђорђевић, Катарина Митић, Дејан Цицмиловић, Владимир Посавец, Александар Крстић, Марјан Тодоровић и Александар Маринковић. Сви су млади, тако да је редитељ Кокан Младеновић како сам каже "први пут у његовом животу најстарији у екипи". Сценограф је Весна Штрбац, костимограф Ирена Белојица, лектор Наташа Илић. Музику за представу радили су Марко Грбић и Александар Ранђеловић из музичког бенда Wrooom.

Триптих "ОдабраНИ и уНИШтени" отвара једночинка Ивана Јовановића "Одабрани" која се догађа у време Првог светског рата, кроз причу о љубавном троуглу и једној изгубљеној генерацији. Њен аутор рођен је 1980. године у Београду, а дипломирао је драматургију на Факултету драмских уметности у престоници Србије. Ликови у његовом делу су Ратомир Јеж – тумачи га Александар Михаиловић, Ото Хицхалер – Нинослав Ђордевић и Ирина Обломова – Катарина Митић.
Средишњи део представе чини "Виа долорис" Нишлије Дејана Петковића, најстаријег међу ауторима, рођеног 1972. године. Он је дипломирао на Групи за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Нишу, а својом драмом прати несрећну судбину принца Ђорда Карађорђевића у време његовог присилног лечења у Психијатријској болници у Горњој Топоници током друге половине тридесетих година двадесетог века. Несуђеног престолонаследника Ђорда игра Дејан Цицмиловић, Доктор је Владимир Посавец, а Поручник – Александар Крстић.
Трећи, завршни део представља "Еес моода" Марјана Тодоровића, нишлије рођеног 1979. године, познатог и као члана хип-хоп састава "Д-фенце". Дипломирао је глуму на Факултету уметности у Приштини, тако да тумачи лик Богдана из сопствене драме, а Јанко је Александар Маринковић. То је савремена прича о издајству пријатеља и транзицији система вредности у друштву у коме данас покушавамо да живимо, што ближе или даље идеалу људскости. Главни јунак завршава сломљен, иако у оригиналном тексту Тодоровића није тако написано. У сваком случају, овом променом сва три дела представе "ОдабраНИ и уНИШтени" заокружују идеју водиљу: на овом нашем уклетом простору, све су генерације изгубљене!


Синоћње дружење са глумцима Катарином Митић, Дејан Цицмиловић, Марјан Тодоровић, Александар Маринковић водио је Миодраг Ђорђевић, редитељ из Младеновца. На почетку, интерсантан је сам настанак ова представе које је директна реакција Радована Лалета Ђурића, човека који не живи у Нишу али осећа његов бол.
Наиме, представа је настала захваљујући Ниш Арт Фондацији (НАФ) која је расписала конкурс за драмске текстове са темом Ниш, на којем су ова три текста добила средства. Конкурс је иницирао Радован Лале Ђурић, сликар, и Нишлија који живи у Њујорку. О својим мотивима да уђе у целу причу Ђурић каже да је урбана горчина која провејава кроз комад резултат тога да млади данас немају ни идоле ни идеале.

– Памтим Ниш који је некада умео да се "носи" са Београдом. Сада је Ниш успаван, у њему се тешко дише, и то не само због сиромаштва, већ и због људи који саплићу сваки корак напред, који ометају сваки помак, од привреде до културе. Ми желимо да пробудимо Ниш, у томе и Београд хоће не да помаже, већ да сарађује. Нека се склоне они који томе сметају, нека се прикључе сви добронамерни, помозите да у Нишу опет дишемо – апеловао је оснивач НАФ – а.


Марјан Тодоровић дипломирао је глуму на Приштинској академији, у класи професора Светозара Рапаића, и без сталног је ангажмана, али он је човек који уме себи да нађе посла и то "преко главе". Каже да већ десетак година "понешто пише". Аутор је текстова које и интерпретира у емисији "Позориштанце" ТВ 5. Награђиван је за неколико улога у представама Академског позоришта у Нишу, и писац је текстова за чувене нишке репере из групе "Дифенс".

– Наравно, новопечени београђанин прича београдским сленгом, овај други баш по нишки. Све то, наравно, заливају ракијицом. И то је занимљив дијалог о метрополи и провинцији. Политичарима сам забранио приступ у драму, да је не кваре. Иначе, у та два лика сам уткао и доста својих ставова, размишљања и искустава, али уз дилему на чијем би месту од њих двојице лично желео да будем, говори Марјан, напомињући да није из "педигриране" породице, и да још тражи стални ангажман као глумац.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.