logo

Пољопривреда

Дани поља кукуруза у Међулужју

 

Пољопривредна и саветодавна служба Младеновац (ПСС) организовала је данас традиционалну манифестацију "Дани поља" на огледном пољу у Међулужју.

Служба у Младеновцу "Дане поља" организује два пута годишње, а манифестација је тематски посвећена кукурузу и житу. Данашње дружење на парцели под хибридним сортама кукуруза протекло је у разговору произвођача, саветодаваца и представника семенских кућа.

Како је речено, временске прилике су највише утицале на слаб род кукуруза, нарочито високе температуре у августу када је било чак 22 дана са температурама преко 32 степена. Имајућу у виду глобалне климатске промене, произвођачима је препоручено да се орјентишу на хибриде краће вегетације који добро подносе сушу. Прецизне информације о приносу ПСС Младеновац ће имати по убирању усева како би се направиле смернице за сетву 2016. године.  

Председник Привременог органа, Владан Глишић, обећао је помоћ градске општине Младеновац приликом организовања ове и сличних манифестација које имају за циљ едукацију као и промоцију пољопривредне производње.

– Ми смо недавно помогли одржавања "Дана воћа" у Дубони, а вољни смо да у сарадњи са Пољопривредном и саветодавном службом Младеновац помогнемо и одржавање "Дана поља". Ово је изузетно корисна манифестација јер на практичан начин помаже произвођачима у одлуци шта ће сејати.

Такође, жеља нам је да се у Младеновцу поново одржава Регионална изложба говеда. Чињеница која не може да се игнорише је да се у нашој општини преко 70 одсто становништва бави пољопривредом и градска општина Младеновац ће то свакако имати у виду приликом пројектовања следећег буџета – рекао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.