logo

Актуелности

Најбоља технолошка иновација Србије

У свечаној сали др „Елси Инглис” одржана је презентација такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији које се, као државни пројекат, непрекидно одржава од 2005. године, а од 2007. године укључени су и иноватори из Републике Српске.


На скупу су представљена иновативна технолошка достигнућа ученичких компанија Гимназије и Техничке школе, а затим и искуства Савеза слепих и слабовидих Младеновац у примени једне од презентованих иновација као и младеновачког предузећа Гранд АБМ чији је тим успешно имплементирао иновативне идеје у свој радни процес.


Проф. др Драган Повреновић, професор на Технолошко-металуршком факултету у Београду и координатор такмичења за најбољу технолошку иновацију Србије презентовао је систем и структуру самог такмичења.


Обраћајући се присутнима, председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић, захвалио се професору Повреновићу на подршци у организацији скупа, присутним привредницима, ученицима две школе као и директорима и наставном особљу Гимназије и Техничке школе на препознавању талената и потенцијала ученика и пруженој стручној помоћи да се њихове идеје реализују као технолошке иновације.


Организатор такмичења за најбољу технолошку иновацију је ресорно министарство науке, а реализује га Организациони тим са Технолошко-металуршког факултета у Београду и Факултета техничких наука у Новом Саду. Партнери у организацији су Привредна комора Србије и РТС, као и друге институције, привредна друштва и медији.


Иновације могу бити од једноставних инвентивних проналазака, традиционалних производа спремних за тржиште, породичних мануфактура, па до иновација одређених привредних друштава или плод научно-истраживачког рада. Све су равноправне, а пласман одређује тржишни потенцијал.


Сви појединци, привредници, челници локалних самоуправа, компаније које послују у Србији, као и медији могу да подстакну своје запослене или оне који су у њиховом окружењу да узму учешће у такмичењу, или да својом стручном или финансијском помоћи допринесу да се иновативна база у Србији значајно повећа и тиме створи већи број иновативних предузећа, као предуслова стварања већег бруто друштвеног производа у Србији.

TehnoInovacije1
TehnoInovacije2
TehnoInovacije3
TehnoInovacije4
TehnoInovacije5

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.