logo

Aktuelnosti

Najbolja tehnološka inovacija Srbije

U svečanoj sali dr „Elsi Inglis” održana je prezentacija takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji koje se, kao državni projekat, neprekidno održava od 2005. godine, a od 2007. godine uključeni su i inovatori iz Republike Srpske.


Na skupu su predstavljena inovativna tehnološka dostignuća učeničkih kompanija Gimnazije i Tehničke škole, a zatim i iskustva Saveza slepih i slabovidih Mladenovac u primeni jedne od prezentovanih inovacija kao i mladenovačkog preduzeća Grand ABM čiji je tim uspešno implementirao inovativne ideje u svoj radni proces.


Prof. dr Dragan Povrenović, profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu i koordinator takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju Srbije prezentovao je sistem i strukturu samog takmičenja.


Obraćajući se prisutnima, predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, zahvalio se profesoru Povrenoviću na podršci u organizaciji skupa, prisutnim privrednicima, učenicima dve škole kao i direktorima i nastavnom osoblju Gimnazije i Tehničke škole na prepoznavanju talenata i potencijala učenika i pruženoj stručnoj pomoći da se njihove ideje realizuju kao tehnološke inovacije.


Organizator takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je resorno ministarstvo nauke, a realizuje ga Organizacioni tim sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Partneri u organizaciji su Privredna komora Srbije i RTS, kao i druge institucije, privredna društva i mediji.


Inovacije mogu biti od jednostavnih inventivnih pronalazaka, tradicionalnih proizvoda spremnih za tržište, porodičnih manufaktura, pa do inovacija određenih privrednih društava ili plod naučno-istraživačkog rada. Sve su ravnopravne, a plasman određuje tržišni potencijal.


Svi pojedinci, privrednici, čelnici lokalnih samouprava, kompanije koje posluju u Srbiji, kao i mediji mogu da podstaknu svoje zaposlene ili one koji su u njihovom okruženju da uzmu učešće u takmičenju, ili da svojom stručnom ili finansijskom pomoći doprinesu da se inovativna baza u Srbiji značajno poveća i time stvori veći broj inovativnih preduzeća, kao preduslova stvaranja većeg bruto društvenog proizvoda u Srbiji.

TehnoInovacije1
TehnoInovacije2
TehnoInovacije3
TehnoInovacije4
TehnoInovacije5

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.