logo

Jezera

Markovačko jezero

U ataru sela Markovac, okruženo hrastovom, cerovom i bagremovom šumom, na 6 km od Mladenovca, prema Кragujevcu, smešteno je Markovačko jezero, dugo 1000 i široko 500 m, površine oko 16 hektara. Nalazi se na putu Mladenovac - Aranđelovac - Topola, a nastalo je 1969. izgradnjom brane na rečici Кošarnoj.

Na njegovoj obali su ugostiteljski objekti, bungalovi, a u dubinama (i do 11 m), krije šarana, soma, štuku, klena, babušku, karaša, grgeča, bodarku... Najčešće se peca šaran, deverika, babuška i som.

Stanovnici priobalja su divlje patke, veliki gnjurac, bela i siva čaplja, crna lisa, a okolnih šuma zec, fazan i prepelice.

Ima uređeno kupalište i betonirani deo koji ulazi u vodu oko 4 metara, tako da je pogodan za odmaranje, kupanje i kampovanje. Dozvoljeno je postavljanje šatora, ali nije dozvoljeno korišćenje plovnih sredstava, a pecanje je dozvoljeno samo sa obala.

 

 

Rabrovačko jezero

U selu Rabrovac, 15 km od Mladenovca, na regionalnom putu Mladenovac - Smederevska Palanka, nalazi se Rabrovačko jezero, dugačko preko 700, široko oko 150, a dubine i do 16 metara. Nastalo je akumulacijom na potoku Trstenci koje prolazi kroz selo Rabrovac.

Jezero je poribljeno i obiluje ribom, a najzastupljenije ribe su šaran, amur, deverika.Uokvireno je pašnjacima i livadama, kao i drvećem koje se nadvija nad jezerom praveći oko njega hlad u toplim letnjim danima.

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.