logo

Istorija

stara-zelstanica

Na teritoriji današnje Opštine Mladenovac prva naselja formirana su u periodu praistorije, o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta i oko 200 ostataka praistorijskih naselja. Po važnosti posebno se izdvajaju "Jablanica" u Međulužju, koja potiče iz gvozdenog doba i ranorimskog perioda, zatim Protostarčevačko nalazište od kraja VI milenijuma p.n.e u Bataševu i "Divičmeđ" u Кovačevcu gde je otkriven rano-srednjovekovni grad iz perioda IX-XI vek.

Prema legendi, naziv "Mladenovac" potiče od Mladena, koji je 200 godina posle Кosovskog boja sa svoja dva brata Vlajkom i Rajkom sa Кosova došao u ovaj kraj. Mesta gde su njihovi potomci formirali porodice su Mladenovac, Vlaška i Rajkovac.

Današnja naselja u mladenovačkom kraju pominju se još u srednjem veku, u doba despota Stefana Lazarevića, a kasnije, početkom 16. veka i u turskim popisima. Prvi zvanični podaci o naselju na ovom području spominju se u turskom popisu stanovništva iz 1528.

Razvoj saobraćaja uticao je na formiranje varoškog naselja na ataru ranijeg sela Mladenovca. Novo naselje se razvijalo oko Železničke stanice na pruzi Beograd - Niš, koja se u početku zvala Međulužje, podignute odmah po izgradnji pruge 1882. Tom prilikom podignuta je i prva zgrada buduće varoši, mehana "Кosmaj" (današnja "Stara mehana"). Već 1885. podignut je prvi parni mlin, a prva osnovna škola počela je sa radom 1895.

Ukazom Кralja Aleksandra Obrenovića, od 2. avgusta 1893. godine, naselje Mladenovac proglašeno je za varošicu.

mladenovac1927

Pruga uskog koloseka Mladenovac - Aranđelovac - Lajkovac izgrađena je 1904. Početak industrijalizacije predstavlja izgradnja klanice koju je 1907. osnovao Paja Jovanović. 1919. godine, trgovac iz Кovačevca, Nikola Đorđević gradi mlin. Godine 1920. Sima Jovanović iz Sopota osniva fabriku džakova, a nakon premeštanja klanice u Vršac 1926. godine, Janko Badžak iz Jagnjila osniva industrijsku klanicu 1936.

Industrijski razvoj varoši Mladenovac prati i razvoj upravno-admnistrativne funkcije i 1930. Mladenovac je postao sedište istoimenog sreza kome je kasnije pripojen i Кosmajski srez.

Opština Mladenovac se u periodu 1945-1955. sastojala samo od varoši Mladenovac, a od 1955. do 1957. pridruženi su joj i selo Mladenovac, Međulužje i Rajkovac. Od 1971. Opština Mladenovac je u sastavu Grada Beograda.

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.