logo

Актуелности

Свечаност на спомен комплексу "Црквенац"

У Дану када када обележавамо српско јединство, слободу и националну заставу, одали смо и почаст припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српске војске и народа.

Програм на Спомен комплексу "Црквенац приређен је у знак захвалности др Елси Инглис и њеним храбрим колегиницама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту.

Свечаности су присутвовали представници амбасада Велике Британије, Аустралије и Канаде, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Града Врања, Градске општине Младеновац, удружења бораца и грађани.

Ове године навршава се 160 година од рођења др Елси Инглис, хероине са највишим српским одликовањем. Данас, окупљени око Спомен – чесме „Црквенац“, која више од 100 година представља симбол храбрости и доброчинства, споменик културе, али и српску духовну светињу која повезује народе и државе, Младеновац јој узвраћа за љубав и пажњу које је подарила српском народу пре више од једног века.

Хвала основним школама "Бора Лазић" из Влашке, "Свети Сава" из Младеновца и Основној музичкој школи „Стеван Христић“ који су са својим наставницима припремили програм. Посебну и велику захвалност на учешћу и подршци, упућујемо Београдској бригади Војске Србије, Храму Успења пресвете Богородице у Младеновцу, као и младеновачком Комуналном предузећу.

CrkvenacGotovo1
CrkvenacGotovo2
CrkvenacGotovo3
CrkvenacGotovo4
CrkvenacGotovo5

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.