logo

Svečanost na spomen kompleksu "Crkvenac"

U Danu kada kada obeležavamo srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu, odali smo i počast pripadnicima škotskog sanitetskog osoblja na čelu sa dr Elsi Inglis i pripadnicima savezničkih sanitetskih misija koje su tokom Prvog svetskog rata stale na stranu srpske vojske i naroda.

Program na Spomen kompleksu "Crkvenac priređen je u znak zahvalnosti dr Elsi Inglis i njenim hrabrim koleginicama koje su činile najjaču žensku sanitetsku misiju na srpskom ratištu.

Svečanosti su prisutvovali predstavnici ambasada Velike Britanije, Australije i Kanade, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, Grada Vranja, Gradske opštine Mladenovac, udruženja boraca i građani.

Ove godine navršava se 160 godina od rođenja dr Elsi Inglis, heroine sa najvišim srpskim odlikovanjem. Danas, okupljeni oko Spomen – česme „Crkvenac“, koja više od 100 godina predstavlja simbol hrabrosti i dobročinstva, spomenik kulture, ali i srpsku duhovnu svetinju koja povezuje narode i države, Mladenovac joj uzvraća za ljubav i pažnju koje je podarila srpskom narodu pre više od jednog veka.

Hvala osnovnim školama "Bora Lazić" iz Vlaške, "Sveti Sava" iz Mladenovca i Osnovnoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“ koji su sa svojim nastavnicima pripremili program. Posebnu i veliku zahvalnost na učešću i podršci, upućujemo Beogradskoj brigadi Vojske Srbije, Hramu Uspenja presvete Bogorodice u Mladenovcu, kao i mladenovačkom Komunalnom preduzeću.

CrkvenacGotovo1
CrkvenacGotovo2
CrkvenacGotovo3
CrkvenacGotovo4
CrkvenacGotovo5

 

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.